maanantai 11. elokuuta 2014

Peilineuronit ja sosiaaliset pelit



Marco Iacobonin kirja Ihmisten peilaus - kytkeytymisemme uusi tiede (Terra Cognita) teki minuun aikanaan valtavan vaikutuksen.

Peilineuronien tutkimus on osoittanut, että emme pelkästään kuvittele kokevamme samoja tunteita kuin muut vaan tunnemme juuri samoja tunteita. Tulokseen on päädytty huomaamalla, että täsmälleen samat hermoradat aktivoituvat tunteiden siirtymisessä.
Meilllä näyttää olevan syvällinen kyky tunkeutua toisen ihmisen päähän — tietää hänen tunteensa ja ajatuksensa. Peilineuronit näyttävät olevan toistemme ymmärtämisen fysiologinen perusta. Niiden ominaisuudet  ulottuvat mm. matkimisesta moraaliin ja oppimisesta addiktioon. Niillä on syvällinen vaikutus kulttuuriin, empatian kokemiseen, autismiin ja psykoterapiaan.

Olen koulutuksissani käyttänyt esimerkkinä peilisolujen toiminnan seurauksista esimiesten vastuuta työyhteisönsä hyvinvoinnista. Ajatellaan tilannetta, että pomo tulee työpaikalle  pahantuulisena haukkuen alaisiaan. Ketä tällöin on syyttäminen työyhteisön ilmapiiristä.

Tunteet siis tarttuvat. Tämä pätee kuitenkin vain aitoihin tunteisiin. Tunnistamme petkuttamisen herkästi. Mutta tunnistammeko, mikäli petkuttaja on erityisen taitava?

Oletetaan, että olet tekemisissä negatiivisen ihmisen kanssa. Peilisolusi tartuttavat negatiivisen tunnetilan sinuun. Mitä voit nyt tehdä tilanteen korjaamiseksi? Kun tunnistat tunnetilasi syyn, voit reagoida toimimalla rakentavalla, positiivisella ja empaattisella tavalla. Tällöin sinulla on mahdollisuus muuttaa tilannetta positiiviseen suuntaan, mikäli haluat niin tehdä. Yksi vaihtoehto on tietysti myös tilanteesta poistuminen. Tosin epätoivottu tunnetila jää tällöin päälle –  ottaa päähän eli vituttaa..

Peilisolut siis mahdollistavat pelaamisen tunteilla hyvässä ja pahassa. Ehkä sosiaalisesti erityisen taitavat ihmiset ovat niitä, jotka kykenevät tiedostamaan peilisolujensa toiminnan ja toimimaan tilanteessa kuin tilanteessa empaattisesti, järkevän maltillisesti ja jämäkästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti