tiistai 30. huhtikuuta 2013

Liiketoimintaosaaminen

On osia ja niistä muodostuvia kokonaisuuksia.

Liiketoiminaosaaminen on sen ymmärtämistä, mitä yrityksissä tehdään ja miten tekemiset liittyvät toisiinsa.  Liiketoimintaosaaminen on juuri riippuvuuksien ja kokonaisuuden hahmottamista.

Kaikki yrityksissä (ja julkisella sektorilla toimivat) tarvitevat liiketoimintaosaamista. Sen merkitys kasvaa.
Se on osaamispääomaa. Se on avain yritysten menestykseen.

Näkökenttämme on usein kapea. Keskitymme omaan työhömme. Ratkomme asioita, jotka tunnemme.

Mihin tarpeeseen kehitämme tuotteitamme? Onko järkevää ostaaa mahdollisimman halvalla hinnalla? Tietääkö tuotanto, mitä myynti tekee? Tietääkä myynti, mitä tuotanto tekee? Miten päätökset vaikuttavat rahan riittävyyteen? Ohjaako strategia toimintaa vai mikä sitä ohjaa? Suuntautuuko tekeminen asiakkaan kannalta hyödylliseen työhön? Osaammeko johtaa itseämme ja muita? Osaammeko hallita ajankäyttöämme? Mitä ovat asiantuntijatyön järkevät työtavat?

Liiketoimintaosaamista voi verrata ihmiseen. Vasemman käden on hyvä tietää mitä oikea tekee ja katseen on hyvä seurata tekemistä.

Liiketoiminnan kehittämisosaaja on kuin lääkäri. Potilaan kunto ja vaivat on hyvä ymmärtää ennen kuin lähdetään hoitoja ja lääkkeitä määräämään. Jos päätä särkee, saattaa syy olla flunssa, stressi tai krapula. Oireiden taustalla voi olla monia syitä. Ensin mieleen tuleva ei ole aina se oikea.
Syyt ja seuraukset on hyvä pystyä erottamaan toisistaan.

Ensimmäinen askel liiketoimintaosaajaksi? Laajenna näkökulmaa: mieti mihin oma toiminta
liittyy ja mihin omalla toiminnalla haluaa vaikuttaa. Ajattele että ei ole hyviksiä ja pahiksia.

Katso Liiketoimintakoulutukset


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti