keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Mikä on business case ?


Käsitteiden ymmärtäminen voi olla haastavaa. Varsinkin jos niitä ei ole yksiselitteisesti määritelty. Englanninkielisten sanojen kohdalla sisältö saattaa jäädä tuttuuden tunteesta huolimatta epäselväksi.

Iät ja ajat on kansainvälisessä ympäristössä käytetty business case -käsitettä. Rupesin sen sisältöä pohtimaan. Erilaisia määritelmiä tuli vastaan, vaan ei sitä yhtä ja yksiselitteistä.

Business case voi tarkoittaa liiketoiminnan kehittämiseen tähtäävää projektiehdotusta, liiketoimintahanketta, projektia tai sen osaa. Sillä voidaan tarkoittaa myös yksittäistä toimenpidettä, jonka vaikutukset ovat ennalta arvioitavissa päätöksen teon pohjaksi.

Jossain tapauksissa liiketoimintamalli on käsitteenä lähellä business case -käsitettä. Liiketoimintasuunnitelma (business plan) on kuitenkin käsitteenä laajempi kuin business case. Liiketoimintasuunnitelma sisältää lukuisan määrän liiketoimintapäätöksiä, joita tarkoittavat kutakuinkin samaa kuin business case.

Päädyin siihen, että osuvin suomennos on juuri liiketoimintapäätös.

Hyviä sellaisia me tarvitsemme.

Muuttuva toimintaympäristö edellyttää yrityksiltä jatkuvaa uudistumista. Organisaation oppimiskykyä. Paikalleen jääminen on tuhoisaa mutta yhtä tuhoisaa voi olla myös liiallinen ja hallitsematon kehittämishankkeiden määrä. On kyettävä keskittymään oleelliseen ja hyödylliseen. On kyettävä priorisoimaan ja tekemään päätetyt asiat loppuun saakka.

Hyvän liiketoimintapäätöksen edellytyksiä ovat selkeä rajaus, tosiasioihin ja
päätöksen kannalta relevantteihin ja riittäviin tietoihin perustuva analyysi,
selkeys, ymmärrettävyys ja uskottavuus.

Hyvät liiketoimintapäätökset ovat selkeästi perusteltuja. Niiden hyödyt ja investoinnit ovat arvioitavissa ja verrattavissa eri vaihtoehtoihin. Tarvittavat resurssit ja aikataulut ovat tiedossa sekä riskit kartoitettu.

Ajantiedon ensi vuoden ohjelmaan olen suunnitellut uuden kolmen tunnin valmennuksen nimeltään ”Business casen laskennan periaatteet kehityshankkeissa”. Tervetuloa.

Tiedätkö oikeasti miten nämä littyvät toisiinsa ja liiketoimintapäätöksiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti