maanantai 5. elokuuta 2013

Mille olet lojaali?

Lojaalisuus on uskollisuutta asialle tai ihmiselle.

Lojaali on vanhahtava sana. Nykyään seistään asian takana, pysytään ruodussa, ollaan samoilla linjoilla eikä sooloilla ja tehdään NDA-sopimuksia.

Lojaalisuus on kuitenkin ajankohtaista.

Osmo Soininvaara joutui keväällä ryöpytykseen, kun meni sanomaan perustellun mielipiteensä kunta- ja sote-uudistuksesta.

Maailmaa kuohuttavat tietovuotajat Edward Snowden ja Bradley Manning.Ovatko he rikollisia vai hyvän puolesta taistelijoita, tulevia tietoyhteiskunta-ajan marttyyrejä?

Pitääkö olla lojaali asialle, jonka oikeutukseen uskoo? Itsemurhaiskua suunnitteleva terroristi uskoo asiansa oikeutukseen. Hänen viholliskuvansa on selvä. Palkkio hänelle on luvassa kuoleman jälkeen. Ulkoa päin katsottuna lojaalisuuden kohde on kuitenkin selvästi väärä.

Salaseuroilla on omat uskollisuudenvalansa ja vaikenemissääntönsä.

Mille pitää olla lojaali periksi antamatta, loppuun saakka? Myönnän, että asiaa on helppo pohtia tietokonetta näppäillen vapaassa Suomessa. Kukaan ei uhkaa kiduttamisella eikä ole kenenkään pistoolia ohimolla.

Mielestäni lojaali pitää olla totuuden etsimiselle.

Käyttökelpoisen ohjeen etsinnälle antaa kultainen sääntö ”Mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”. Antiikin ajoilta tunnetut kardinaalihyveet ovat myös hyviä: viisaus, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja rohkeus. Niin ikään valistusaate, joka on luonut perustan tiedon ja järjen käyttämiselle. Nykyaikainen tiede lepää tällä pohjalla.

Usko oman asiansa oikeutukseen ei siis yksin riitä. Lojaali pitää olla asialle, jonka sisimmässään kokee oikeaksi ja joka perustuu vilpittömään totuuden etsimiseen.

Lakeja kannattaa noudattaa. Demokratiassa niitä voi yrittää muuttaa entistä paremmiksi. Kansalaistottelemattomuudella voi herätellä lukossa olevaa tilannetta.

Tyhmyydelle ei saa olla lojaali.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että lojaalisuudesta palkitaan. Itsenäisestä ajattelusta saatetaan rangaista, mutta lohtuna on mahdollisuus arvostaa itseään.

Pomolle ei tarvitse olla lojaali, mutta syy on hyvä sanoa hänelle ääneen.

Työnantajallekaan ei tarvitse olla lojaali millä hinnalla tahansa. Asiat tulee sanoa niin kuin ne ovat. Mikäli yhteiseen ymmärrykseen ei päästä, kannattaa vaihtaa maisemaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti