maanantai 28. syyskuuta 2015

Työn radikaali muutos



Aikanaan IBM:n pääjohtaja ennusti maailmassa tarvittavan viisi tietokonetta. Sittemmin tietotekniikka on kehittynyt huimasti ja sitä on kaikkialla. 

Nykyinen älypuhelin toteutettuna ensimmäisten tietokoneiden tekniikalla veisi lattiapinta-alaa 300 neliökilometriä eli se ei mahtuisi Vantaan kaupunkiin. Sähköä kuluisi 150 Olkiluoto 3 -tehoisen ydinvoimalaitoksen verran. Edelleenkin teoreettinen nopeus jäisi tuhannesosaan älypuhelimen nopeudesta.

Automaatio on ollut seuranamme jo kymmeniä vuosia, vaikka siitä juuri nyt kovasti puhutaankin. Se on muokannut jo oleellisesti teollisuuden ohella toimistotyön arkea. Monet rutiinit on jo aikaa sitten automatisoitu.

Välillä ennusteet menevät aivan pieleen. Emme edelleenkään saa ravintoamme pillereistä. Miksi? Koska pillereiden syöminen olisi todella tylsää. Hyvä ruuan nauttiminen hyvässä seurassa on yksi ihmiselämän suuria nautintoja. Niin se tulee olemaan myös tulevaisuudessa, jopa enenevässä määrin.

Sunnuntain (27.9.2015) Hesarissa oli laaja juttu tulevaisuuden töistä. Mitkä säilyvät ja mitkä häviävät?

Asiaa oli tarkasteltu Etlan tutkimuksen viitekehyksessä lähinnä tietotekniikan vaikutusten näkökulmasta. Ammattien kehittymistä ei otettu huomioon. 

Se on juuri kuitenkin se merkittävä asia.

Tietotekniikka ja automaatio luovat jo itsessään uusia osaamistarpeita. Tämän lisäksi töiden tehtävänimikkeet ja töiden sisältö muuttuvat yhtä aikaa.

Muutos on niin radikaali, että nykyisellään samallakin tehtävänimikkeellä toimiva voi tehdä aivan eri töitä kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Hesarin jutussa lueteltiin kuusi osaamisaluetta, joissa ihmisiä tarvitaan vuonna 2030 – ja pitkälle sen jälkeenkin. Suoraan otsikoista lainattuna ne ovat:

  • Intuitio, luovuus ja keksiminen
  • Sosiaalinen vuorovaikutus
  • Motivointi opetus ja viihde
  • Aistit ja motoriikka
  • Etiikka, moraali ja politiikka
  • Tekniikka

Hyvä lista. Erityisen mielenkiintoinen kysymys on, miten nämä tekijät ovat kunkin työhön jo vaikuttaneet ja miltä oman työn tulevaisuus näyttää näistä näkökulmista? Siihen ei Hesarista saanut viitteitä, joten taidamme selvittää asiaa itse.

PS.
Hesarissa ennustetiin Pappien ja uskonnollisen elämän erityisasiantuntijoiden ammattien säilymistä. Itse ennustan uskontojen vähittäistä häviämistä ja korvautumista yleisinhimillisillä eettisillä periaatteilla. Sillä saralla töitä voi sitten seuraaviksi vuosituhansiksi kyllä riittää.
Hesarin vastaisesti ennustan myös johtajien määrään lähtevän laskuun. Yhteiskunta toimii yhä enemmän alhaalta-ylös, ihmiset ovat moniosaavia, aktiivisia ja keskenään verkostoituneita asiantuntijoita. Ei siinä enää kaikkia pomoja tarvita.

 Mitä seuraava kuva esittää? (vastaus kuvan alla)


Kyseessä on Siemensin huppuvehje 80-luvun alkuopuolelta. Moderni Telex-laite, jossa oli sähkökirjoituskoneen näppis ja pieni näyttö. Sitä vasemmalle katsoessa oli konekirjoittajan niskasärky taattu. Tuohon aikaan toimistolta löytyi sihteeri joka pomolta, konekirjoittajia, juksutyttöjä- ja poikia, toimistoapulaisia, mainosarkiston (!) hoitaja, kielenkääntäjä, ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti