keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Mikä on rajua?


Monet meistä suomalaisista ovat tällä hetkellä ihan pihalla. Marisemme kuin pilalle lellityt lapset.

Tämän päivän iltalehtien etusivuilta saa lukea: "Hallituksen raju säästölista" ja "Näin säästöt iskevät sinuun". Rajut säästöt siis iskevät juuri sinuun.

Tässä ne ”rajuudet” ovat vielä koottuna:

  •  sunnuntaikorvausten alentaminen neljänneksellä 
  •  ylityökorvausten puolittaminen 
  •  loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi 
  •  ensimmäinen sairauslomapäivä tulee työntekijän itse maksettavaksi 
  •  julkisen sektorin vuosiloman lyhennys 38 arkipäivästä 30 päivään.

Työntekijäjärjestöt puhisevat tulistettuina. Ulosmarsseja on jo nähty.

On vaikea löytää sanoja omia tuntemuksia kuvaamaan. Hallituksen esittämissä asioissa ei nimittäin ole mitään rajua. Päinvastoin. Rajut asiat ovat aivan muualla.

Rajua on se, kun pieni lapsi hukkuu salakuljettajien veneestä huuhtouduttuaan. Rajua on se kun terroristit viiltävät kurkut poikki kameroiden edessä viattomilta ihmisiltä. Rajua on se kun koko valtio kaatuu ajaen puolet väestöstään kodeistaan. Murhat ovat rajuja. Naisten törkeä alistaminen on rajua. Lasten joutuminen ihmiskaupan uhriksi ja seksiorjiksi on rajua.

Elämän kokonaiskuvassa raha-asiat eivät ole rajuja. Eivät ainakaan hallituksen esittämien toimenpiteiden vaikutukset talouteemme.

Onko suuri osa meistä menettänyt kokonaan suhteellisuudentajunsa? Tyytyväisyyteemme ei vaikuta tippaakaan se, ovatko tulomme 20 prosenttia alhaisemmat tai korkeammat. Kulutustamme ja säästämistämme pystymme näissä rajoissa säätelemään. Hyvät asiat ovat aivan muualla.

Työmarkkinajärjestöt taistelevat tässä valtansa säilyttämisestä. Ne haluavat osoittaa omien työpaikkojensa tarpeellisuutta. Johtajuutta en ole siltä suunnalta edes osannut odottaa, mutta tilanteen kiihottaminen ja ihmisten suhteellisuudentajun hämärryttäminen on ala-arvoista.

Järjestöt ovat ottaneet vuosien varrella itselle vallan, joka ei heille ollenkaan kuulu. Eduskunnan säätämät lait luovat ne toimintapuitteet, joissa elämme. Puitteita voidaan muuttaa uusilla laeilla. Näin demokratiassa toimitaan. Niin se on kaikilla elämän alueilla ja niin sen pitää olla myös työmarkkinoilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti