perjantai 4. syyskuuta 2015

Ihmisyyden viisi tekijää


Viime aikojen monikulttuurisuuskeskustelu on ollut hämmentävää ja kiivaita tunteita herättävää.

Ei ihme, sillä monikulttuurisuudella voidaan tarkoittaa lukuisia eri asioita. Ne ovat toisilleen osin jopa täysin vastakkaisia.

Maailmasta tulee parempi paikka, kun erilaiset ihmiset kykenevät elämään yhdessä. Erilaisuus on rikkaus eikä sitä pidä pelätä.

Jos erilaisuudesta tehdään ongelma, saamme tapella keskenämme ikuisesti. Kaikki ihmiset ovat erilaisia jopa saman perheen lapset. Naiset ja miehet ovat erilaisia. Vaasalaiset ja Savonlinnalaiset ovat erilaisia. Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat erityisen erilaisia. Kristityt ja muslimit ovat erilaisia. Lista jatkuu loputtomiin. Se on tylsä sekä merkityksetön.

Kaksi keskenään erilaisempaa ihmistä löytyy saman ryhmän sisältä kuin kahden ryhmän väliltä keskimäärin. Jokaiselle ihmiselle kuuluu ihmisarvo yksilönä eikä ryhmän jäsenenä.

Mädännäiset valtiot ja dogmaattiset uskomusjärjestelmät ovat pahojen asioiden alkujuuri. Jälkimmäiset voivat olla uskontoja tai muita yksinkertaistavia ja auktoriteettiuskoisia oppeja kuten fasismi, kommunismi ja populistiset karismaattisiin johtajiin kytkeytyvät puolueet.

Ihmiskunnasta tulee parempi paikka, kun yhdessä sitoudumme muutamiin periaatteisiin. Oma viiden kohdan Ihmisyys-listani on

  • tieto
  • tasa-arvo
  • hyvyys
  • kunnioitus
  • väkivallattomuus
Se miten näitä itse kukin ja yhdessä edistämme, ratkaisee minkälaisessa Suomessa ja maailmassa tulevaisuudessa elämme. Jos ne kaikki unohdamme, tuhoudumme.


Kanssaihmisiämme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti