maanantai 14. syyskuuta 2015

Mainio suomalainen vallankumous


Historia tuntee Englannin vuosien 1688 – 89 tapahtumat Mainion vallankumouksen nimellä. Niiden tuloksena rajoitettiin kuninkaan valtaa ja taattiin parlamentille ja kansalaisille tärkeitä oikeuksia. Bill of rights -laki kielsi kuningasta myös puuttumasta oikeuslaitoksen toimintaan. Mainiolla vallankumouksella oli merkittävä vaikutus Englannin taloudelliselle nousulle ja kehittymiselle maailman laajuiseksi imperiumiksi.

Tarvitsemme Suomessa nyt oman mainion vallankumouksemme tai ainakin SUUREN muutoksen.

Suomessa ei ole kuningasta. Sen roolin ovat omineet korporaatiot, erityisesti työmarkkinajärjestöt.

Suomalainen kolmikanta on perinteisesti tarkoittanut sitä, että työmarkkinajärjestöt sopivat asioista ja eduskunta säätää sitten lait sovitun mukaisesti. Tämä on esimerkki saneluyhteiskunnasta, ei sopimusyhteiskunnasta. 

Nyt tien pää häämöttää. Kyvyttömyys tehdä päätöksiä tilanteessa, jossa niitä välttämättä tarvitaan vie pohjan nykyjärjestelmältä. Epädemokraattista systeemiä voitaisiin hyvällä tahdolla perustella vain, jos se toimisi demokraattista paremmin. Nyt ei näytä toimivan. Vastuullinen johtajuus on työmarkkinajohtajilta hukassa. 

Sähkö ei tule töpselistä, jollei jossain ole voimalaitosta. Palkkaa ei voi pitkään maksaa, jos työnantaja ei rahaa ensin jostain saa. Yksityisen sektorin palkat määräytyvät sen mukaan, mitä asiakkaat ovat valmiit maksamaan yrityksen tuotteista. Julkisen sektorin palkat määräytyvät sen mukaan, kuinka paljon verotuloja kertyy. Tai näin siis pitäisi olla, vaan kun ei ole.

Suomen ongelmat ovat kroonistuneet. Viimeiset neljä vuotta menivät taitamattoman ja toimintakyvyttömän hallituksen mukana hukkaan. Nykyinen hallitus yrittää, mutta huuto ja valitus ovat hirveitä. 

Suomi on parlamentaarinen demokratia. Eduskunnan ja hallituksen on nyt käytettävä sitä valtaa mikä niillä on. Viime viikkoiset kipeältä tuntuvat päätökset olkoot meille kaikille paremman Suomen rakentamisen alku. 

Oikeasti Suomi voi lähteä uuteen nousuun ainoastaan yrityksissä tehtävän työn tuloksena. Energia pitää keskittää yritysten toimintaedellytysten parantamiseen.  

Ensi perjantaiksi kaavaillut mielenilmaisut ja lakot vievät meitä entistä enemmän Kreikan tielle.

Suomalaisen mainion vallankumouksen kolme kivijalkaa voivat olla

  •  Demokratia
  •  Oikeudenmukaisuus
  •  Yrittäjyys.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti