keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Neuvontaa vai konsultointia?

Konsultointi tarkoittaa alunperin neuvontaa, neuvon pyytämistä ja / tai antamista. Miksi siis otsikko?

Suomessa on reilut kymmenen tuhatta johdon konsulttia.

Sen lisäksi karkeasti saman verran ihmisiä löytyy julkisten ja puolijulkisten organsiaatioiden erilaisista yrityspalvelu- ja neuvontatehtävistä. Heitä työllistävät mm. seudulliset elinkeino- ja teknologiayhtiöt, uusyrityskeskukset, Kauppakamarit, EU-hankkeet, ELY-keskukset, Tekes, ammattikorkeakoulut ja yliopistot.

Julkisten organsiaatioiden palvelut ovat suurelta osin asiakkaille maksuttomia. Maksuttomuus ei tarkoita samaa kuin ilmainen. Me yhdessä maksamme nuo palvelut yhteiskunnan verotuloilla.

Millä logiikalla yritysten tulee ylipäätään saada maksuttomia palveluita? Ei millään.
Onko meillä markkinapuutetta yksityisten palveluiden tarjonnssa? Ei ole.

Maksuttomat palvelut totuttavat yritykset väärille tavoille. Miltä yrityksestä itsestään tuntuu, jos sen tuotteita tai niiksi naamioituja tekeleitä joku alkaa myydä maksuttomina.

Miltä tuntuu ”tarjoamme maksutonta hiusten leikkuuta kaikille”, ”ilmaista kirjanpitoa”, ”tule hakemaan vaatteet kaupasta ei maksa mitään”  ...

Haastavinta, osaamista ja vastuullisuutta edellyttävintä yritysten konsultoinnissa on oikean diagnoosin tekeminen toteutusta aliarvioimatta. Väärä diagnoosi johtaa vääriin toimenpiteisiin ja voi tappaa ”potilaan”.

Tällä hetkellä maksuttoman neuvonnan ja maksullisen konsultoinnin eroja pohditaan mm. elinkeinoyhtiöissä. Maksuttomuus toki houkuttelee asiakasta, muttä millä ammattitaidolla sitä tehdään ja kuka haluaa laskun maksaa?

Ehdotan seuraavaa:

Rajataan maksuton (julkinen) neuvonta siihen, että ohjataan asiakas alan ammattilaisen puheille.
Alkavien yritysten perusneuvonta voi olla poikkeus sääntöön. Uusyrityskeskukset tekevät sillä saralla hyvää työtä.

Jätetään yritysten konsultointi ammattitaitoisten ja eettisin perustein toimivien yksityisten konsulttiyritysten tehtäväksi.

Tehdään työtä sen eteen, että kaikilla toimijoilla on realistinen käsitys kehittämistyön haastavuudesta ja vaikuttavuuden edellytyksistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti