torstai 6. lokakuuta 2016

Kymmenen vuotta kasvuyrittäjyyttä


Kasvuyrittäjyyden toteemi, Kasvu-shamaanikin on jo nähty

 

Hapuilusta kiimaan ja kohti 2020-lukua

Kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen pohti KL Optiossa vuoden 2007 alussa syitä siihen, miksi niin harva haluaa kasva. Häntä lainaten: ”Suomeen perustetaan vuosittain yli 20 000 uutta yritystä. Vain 1-2 prosenttia yrittäjistä ilmoittaa ensisijaiseksi tavoitteekseen nopean kasvun. Panee kysymään, onko tässä yhteiskunnassa jotain sellaisia elementtejä, jotka estävät kasvun tai eivät ainakaan motivoi kasvamaan.”

Päätimme yrittäjäkollegani kanssa tehdä asialle jotain ja järjestimme Jyväskylän Paviljongissa Minustako kasvuyrittäjä -seminaarin elokuussa 2008. Osallistujia tuli ensi yrittämällä yli sata.
Omassa alustuksessani pohdin, miksi pitäisi kasvaa. Neljä hyvää syytä olivat ja ovat

  1. Kasvu tarjoaa kannusteita
  2. Markkinat kasvavat: jos ei itse kasva, niin jää paikalleen ja kuihtuu pois
  3. Saavutetaan kustannushyötyjä: oppiminen kumuloituu, mittakaavaedut
  4. Kasvu houkuttelee hyviä työntekijöitä


Seminaarimme motoksi kiteytyi ”Kasvuyritystoiminta on pitkäkestoinen moniottelu”. Samoihin aikoihin julkaisin myös G5 -kasvumallin (kuva), joka liittyy kasvun välttämättömiin edellytyksiin.


Kahdeksan vuoden aikana on tapahtunut paljon. Kasvuyritystapahtumia on useita. Kansainväliset mittasuhteet saaneen Slushin lisäksi mieleen tulee ainakin Kasvu Open, Grow Up -kasvuyrityskilpailu ja Kauppalehden kovimpien kasvajien palkinnot. 

Kasvu esiintyy sanana joka puolella. Tänään juuri radiossa kuulin, että Elyt, TE-toimistot ja maakuntaliittojen palvelut on tarkoitus yhdistää maakunnallisiksi Kasvupalveluiksi. 

Tyylilajien joukosta löytyy suoranaista kasvun kiimaa. Vai mitä ajatuksia herättävät:

  • kasvu kuuluu kaikille
  • kiihdyttää yrityksesi kasvuun
  • yli 900 Suomen menestyneimmän yritysjohtajan osaaminen …
  • 700 tulevaisuuden potentiaalisen suuryrityksen kasvuideat …
  • etsitään Suomen kovinta kasvuhakuista yritystä
  • kasvun kirkkaimmat tähdet – 80 finalistia
  • Kasvu Open Karnevaali

 

Tulokset tähän mennessä

Miten kasvuyritysbuumin tulokset näkyvät vai näkyvätkö?  

Kasvuyrittäjyydestä on tullut valtavirran ilmiö. Kulttuuri on maassamme muuttunut kasvulle myönteisemmäksi. Kansantalouden kovilla mittareille vaikutukset eivät kuitenkaan vielä näy.
Vuoden 2009 maailmanlaajuisen talouskriisin aloittamana Suomen talous on ollut viime vuodet
kohmeessa. Sitä kuvaa BKT:n vuosimuutos (kuva).


Suomen kaikkien yritysten liikevaihto on viimeisten neljän vuoden aikana lievästi laskenut, mutta samalla taseet ovat merkittävästi pullistuneet. Pk-yritysten liikevaihdot ovat pysyneet ennallaan ja silläkin puolella taseet ovat kasvaneet. Eivät laiskat taseet ainakaan valtakunnan tasolla kasvuhaluista kerro.
 

Kasvuyritykset ovat eri asia kuin kasvavat yritykset

Kasvuyritys on käsitteenä moniulotteinen. Jotkut tarkoittavat sillä kovilla mittareilla osoitettavaa usean vuoden liikevaihdon tai tuloksen kasvua. Toisille kyse on kasvuhakuisuudesta eli asenteesta.

Kasvuasenne realisoituu kasvuna vasta vuosien päästä. Kymmenenkin vuotta on lyhyt aika. Analogia löytyy kouluista. Innokkaista koululaisista matka työelämän ammattilaisiksi opiskeluineen ja työkokemuksen hankkimisineen kestää 10 – 15 vuotta.

Kasvuhakuisuus sisältää myös suuria riskejä. Useimmat kasvuhakuisista yrityksistä menevät nurin, mutta onneksi samalla kokemus karttuu ja aina joku menestyy. Ilman riskejä ei uutta synny eli riskittömyys on todellisuudessa suurin mahdollinen riski pitkällä aikavälillä.

Uuden kasvuyrityskulttuurin tulokset näkyvät koko kansantalouden mittareissa hyvässä lykyssä 
2020 – 30 luvulla monista yrityskohtaisista menestystarinoista huolimatta. Lähivuosien kasvua voivat synnyttää vain jo vankan aseman omaavat yritykset. Sellaiset, joilla on osaamista, hyvät tuotteet ja vahvat taseet. Miten niiden kasvuhalut saadaan heräämään? Se on mielestäni hyvä kysymys - siitä jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti