tiistai 13. toukokuuta 2014

Myönteinen kierre elämään



Kun tarkemmin ajettelee elämäänsä, muodostuu nykyhetki lähes päättymättömästä määrästä toisiinsa kytkeytyneitä äärimmäisen epätodennäköisiä sattumia. Miten törmäsin aikanaan puolisooni? Entä miten vanhempani törmäsivät toisiinsa? Miten heidän alulleen panemasta lapsesta tuli juuri minä. Siittiösoluja oli alun perin miljoonia kappaleita kilpailemassa samasta munasolusta.

Pitääkö tästä ajatella että millään ei ole niin kovasti merkitystä vai juuri päin vastoin. Omalla elämällämme vaikutamme asioihin, jotka voivat aikanaan muuttaa maailmaa. Asiat kytkeytyvät toisiinsa syvällisesti ja yllätyksellisesti.

Omalla elämällämme vaikutamme maailmaan haluammepa tai emme. Siis kannattaa olla itse aktiivinen. Voimme synnyttää hyvää ja pahaa samalla vaivalla. Siis kannattaa synnyttää hyvää.

Omia ajatuksia voi jäsentää pohtimalla kolmea asiaa: kuka olen, mitä haluan ja mitä teen elämälläni?

Elämämme on rakentunut lukemattomista palasista sekä perityistä että elämän aikana hankituista. Niitä voi kirjoitella paperille. Piirrä keskelle itsesi ja ympärillesi mieleen tulevia asioita. Katso ja puntaroi syntyvää kuvaa. Tunnistatko itsesi?

Seuraavaksi voit pohtia omia tavoitteita ja syitä niiden takana. Tähän astinen elämä luo meille mahdollisuuksia. Unelmat ovat myös tärkeitä. Tukevatko mahdollisuudet omien unelmien täyttymistä vai onko kyse loton täysosumaa vastaavasta tapahtumasta: Joka viidestoistamiljoonas rivi voittaa. Todennäköisyys kuolla auto-onnettomuudessa ensi vuoden aikana on yli 1 000 kertaa suurempi. Mitä siis haluat elämältäsi, mikä on elämäsi tarkoitus?

Voimme vaikuttaa elämässämme moniin asioihin kun päätämme ja ehdimme niin tehdä.

Viisaalla ajanhallinnalla saa lisää aikaa tärkeään. Kokeile vaikka RUT-mallia – rauhoita, ulkoista, tee. Rauhoita ensin tilanteesi: elämäsi, mielesi, kalenterisi, vapaa-aikasi, ihmissuhteesi.

Listaa nyt asioita, jotka pitää ennen pitkää hoitaa. Ulkoista kaikki, jotka joku toinen tekee paremmin. Ulkoista myös huolesi ”varastoon” ja käy niitä sieltä poimimassa työlistalle aikataulusi ja jaksamisesi mukaisesti. Tee helposti hoidettavat ja kiireellisen tärkeät työt. Päätä tehdä hyviä asioita.

Elämän virrassa rennolla otteella, positiivisena, aktiivisena ja hyvillä mielin on aika hyvä ohje.
Mindful-Flow –elämässä yhdistyy olemien – myönteinen läsnöolo – mindfulness ja tekeminen – vahvuukisen hyödyntäminen – flow.

2 kommenttia:

  1. Mitä tehdä, jos oman elämän hallinta ei ole enää täysin itsestä kiinni?

    VastaaPoista
  2. Pahan pistit ... Tuskin kellään elämänhallinta on täysin itsestä kiinni. Elämme monenlaisissa vuorovaikutussuhteissa. On asioita joihin voimme vaikuttaa ja asioita, joihin emme voi. Vanha viisaus kuuluu "Onnellinen on hän, joka ei murehdi asioita, joita ei voi muuttaa". Helppo sanoa, vaativampi elää sen mukaisesti.

    VastaaPoista