maanantai 16. kesäkuuta 2014

Kokemus on arvokasta

Kymmenen vuotta samassa työssä on pitkä aika. Jyrki Katainen ehti olla sen ajan puoluejohtajana.
Pitkään myös ministerinä. Ensimmäinen pääministerikausi jäi kuitenkin kesken. Sellaisen käsityksen saa, että eväät ja energia oli käytetty loppuun. Elämänkokemuksen kannalta nyt 42 vuotiaana, hän on paljon soveliaampi henkilö vaativiin tehtäviin kuin oli 32 vuotiaana.

Politiikassa vastuullisiin tehtäviin voi päästä hyvin nuorena ilman politiikan ulkopuolista elämänkokemusta. Nuoren poliitikon energisyys ja motivaatio eivät kuitenkaan pysty kompensoimaan kokemuksen puutetta.

Viimevuosien sote- ja kuntauudistukset, siis yritykset saada ne aikaan, ovat dramaattisia esimerkkejä siitä, mitä kokemattomuus ja osaamattomuus tulevat yhteiskunnalle maksamaan.

Kokemus auttaa ymmärtämään, mitä muutosten toteuttaminen käytännössä tarkoittaa. Suuret muutosprosessit vaativat tyypillisesti enemmän aikaa ja energiaa kuin ennalta kykenee näkemään. Jos oma tuntuma asiasta puuttuu, on aivan hukassa.

Missä tehtävissä on lupa harjoitella ja kenen rahoilla? Opimme koko ikämme, kaikki meistä. Ministerillä pitää kuitenkin olla jo jotain annettavaa.

Lähdetään politiikkaan, kun olemme hankkineet kokemusta jossain muualla kuin politiikassa.
Päätetään äänestää jatkossa päteviä ja kokeneita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti