keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Tinkimällä eduista investoimme parempaan huomiseen


Ongelma on se, että meillä asiat ovat liian hyvin. Olemme saavuttaneet sen elintason, josta emme edes osanneet 50 vuotta sitten uneksia. Kulloisestakin oppositiosta todistellaan, kuinka muutokset, pienetkin, johtavat meidät katastrofiin ja kuilun partaalle. ”Vetokratiassa” lukuisilla ryhmittymillä on käytännössä veto-oikeus siihen mitä massa tapahtuu – esimerkkinä työmarkkinajärjestöt. Demokratia ei enää kunnolla toimi.


Keskustelua käydään vastarannoilta toisilleen huudellen.

Saavutetuista eduista kiinni pitämiseen tarvitaan tuhansien ihmisten armeija etujärjestöissä, vaikka todelliset asiat tapahtuvat aivan muualla, työpaikoilla ja yrityksissä.

Nuoret ihmiset eivät työllisty kuten joskus aiemmin. Kukaan ei kykene tarjoamaan varmoja työpaikkoja. Tällöin on viisasta sovittaa myös arvonsa ja tekemisensä tämän mukaisiksi. Nykyään ei juosta entiseen malliin rahan perässä, vaan merkityksen. 

Työpaikkoja ei synny riittävästi ja entisetkin hupenevat. Yksi merkittävä syy – tosin ei ainoa – ovat jäykät työmarkkinat. Viiden prosentin ”kilpailukykyloikka” tai pitäisikö sanoa ”töpöaskel” on liikaa. Maailma kaatuu ja taivas tippuu niskaan.

Asian voisi välillä nähdä aivan toisin päin. Palkkojen alentaminen tai lisätyön tekeminen ja joustojen lisääminen voidaan nähdä solidaarisena investointina parempaa huomiseen. Entisestä kiinni pitäminen on kuin pakkasella housuihinsa kusisi. Aluksi lämmittää, mutta sitten menee koko työpaikka. Huono kierre voimistuu.

Kilpailukyvyn parantumisen kautta syntyy uutta kasvua vientiin. Tämä synnyttää uutta työtä ja parempaa palkanmaksukykyä. Näin saamme rahamme takaisin korkojen kera tulevaisuudessa.

Asiassa on vain kaksi muttaa. Ensimmäinen on luottamus, tai sen puute. Toinen on kohtuullisuus, tai sen puute. Erityinen vastuu on kaikilla hyväpalkkaisilla ja osaisilla. Heidän on näkyvästi ja uskottavasti kyettävä osoittamaan, että kantavat asiassa keskivertojannua selvästi suuremman kuorman - siis tekevät selvästi suuremman investoinnin parempaan tulevaisuuteen.

Välillä sitä pohtii, ketä kiinnostaa yhteinen menestyksemme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti