Nyt on heinäkuun loppupuoli ja hellepäivä. Lämmön ja sateen yhdistelmä on saanut tänä kesänä vadelmat kypsymään etuajassa. Nyt ne ovat suuria, herkullisia ja madottomia. Niitä on enemmän kuin koskaan.
Tänä kesänä yrittäjän loma on ollut loman ja työn yhdistelmää ehkä yhtä viikkoa lukuunottamatta. Niin ei omienkaan neuvojen mukaan saisi olla. Puolustuksena kuitenkin se, että yrittäjänä voit itse päättää tehdä välillä enemmän ja sitten antaa itselleen vapauksia tilanteen mukaan.
Niinpä ajatukset ovat suuntautuneet jo syksyyn.
Lomailuun perehtynyt psykologian tutkijatohtori Jessica de Bloom totesi Tiede –lehdessä 7/2013 mm. loman terveyttä ja hyvinvointia kohentavien vaikutusten häviävän loman jälkeen viikossa. Häneen mukaansa voisi olla viisasta pitää useampi lyhyt loma, jolloin loman hyödyt saa moneen kertaan. Oleellisinta hänen mukaansa on kuitenkin itsemääräämisoikeus, jolloin sekä loman pituudesta että sisällöstä saa päättää itse.
Ensimmäinen havainto on hieman masentava, kun sen vielä yhdistää loman loppupäivien harmitukseen ja työn aloittamisen kankeuteen. Lomalla ei siis voi varastoida energiaa, jota
sitten työssä käyttää. Järkeenkäypää, ei varastoon voi syödäkään.
Elettävä on joka päiva. Energiaa elämään on saatavissa jokaisesta päivästä.
Toisen havainnon hyväksyn mukisematta. Jostain kaukaisuudesta on jäänyt mieleen suositus vähintään kolmen viikon yhtämittaisesta lomasta. Ajatus taisi mennä niin, että ensimmäisen viikon tarvitsee lomaan sopeutumiseen, keskimmäiset viikot ovat oikeaa lomaaa ja viimeisellä viikolla
jo henkisesti valmistaudutaan töihin. Jessican tutkimustulos on hyvä uutinen.
Kolmantena hän mainitsee itsemääräämisoikeuden. Mahdollisuus päättää omasta elämästään työssä ja vapaa-ajassa on tärkeää. Stressaavinta on vaativa ulkoa ohjattu työ. Asia on myös omakohtainen. Ruvetessani vuonna 2002 yrittäjäksi kahdenkymmenen vuoden palkkatyön jälkeen yksi pääsyistä oli juuri itsemääräämisoikeus työn sisällön, määrän ja vapaa-ajan suhteen.
Mistä hyvää virettä saa?
Joka päivä pitää elää. Menneitä voi muistella kiitollisena, tulevaisuutta pohdiskella toiveikkaana. Elämä on kuitenkin tässä ja nyt.
Työn, vapaa-ajan ja levon tasapaino on tärkeää. Pitkällä aikaväillä aika kannattaa jakaa näiden kesken melko tasan.
Mistä saat energiaa? Asia ei ole niin, että vapaa-aika tuottaa energiaa ja työ sitä vie. Liian täyteen ohjelmoitu vapaa-aika voi olla stressaavaa ja työ vastaavasti palkitsevaa. Uneton yö kuluttaa energiaa. Kannattaa miettiä, mistä oikeasti pitää ja pyrkiä tekemään sitä riittävästi.
Työhön saa uutta energiaa, kun pystyy työnsä järjestämään mielekkääksi kokonaisuudeksi.
Työn mielekkyys ja tuottavuus kytkeytyvät yhteen. Mielekäs kokonaisuus syntyy hyödyntämällä
erilaisia työtapoja monipuolisesti.
On asioita, joita kannattaa tehdä itsekseen ja asioita, joita tehdään yhdessä.
Oletko koskaan turhautunut palaverissa, jossa asiaa vatvotaan porukalla, vaikka sen voisi joku hoitaa itsekseen? Oleko tullut kokoukseen, jossa pitäisi päättää asioita, mutta niitä ei ole ennakkoon valmisteltu? Oletko tuskaillut sähköpostiesi kanssa? Oletko ollut luova työpöytäsi ääressä vai missä hyvät ideat ovat syntyneet? Tiedätkö mihin työaikasi oikesati kuluu ja palveleeko se työyhteisösi ydintehtävää?
Nautitaan kesästä joka hetki niinkuin myös tulevasta syksystä.
Julkaistu myös DuettoGroupin vierailijablogina