maanantai 22. heinäkuuta 2013

Poliitikot ja totuus

Totuus on vaikea asia erityisesti yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Asioilla on aina monta puolta.
Ne linkittyävt keskenään. Maailma muuttuu koko ajan. Mikä eilen oli vielä totta ei ehkä tänään enää päde.

Yksinkertaiset ”totuudet” kuitenkin houkuttavat.

Perussuomalaisten Timo Soini on tässä hyvä. ”Missä EU, siellä ongelma” on yksinkertainen ja iskevä hokema. Se ei ole kuitenkaan totta. Yhtä vähän totta olisi kuitenkin myös ”EU ratkaisee ongelmamme”. EU:lla on kiistatattomat ansioinsa. Se on vakauttanut maanosaamme ja ylläpitänyt vuosikymmeniä rauhaa. Toisaalta EU:ssa on runsaasti turhaa byrokratiaa, niin kuin kaikissa suurissa organsiaatioissa. Meidän on vaadittava  EU:lta keskittymistä oleellisiin asioihin.

Peruspalveluministeri Susanna Huovista siteerattiin Jazz-viikolla Satakunnan kansassa 21.7.2013
”Nuorille kuuluu täysi palkka”. Esimerkki harkitusta ideologisesta yksisilmäisyydestä. Niin minäkin ehkä sanoisin, jos haluaisin nuorten ääniä saada ja samaan aikaan heidän arvostelukykyään aliarvioida. Entä, jos Huovisen tarkoittamalla palkalla yritykset eivät heitä ota töihin. Ne osaavat laskea itselleen tulevan hyödyn ja kustannusten eron. Uuden työntekijän perehdyttäminen ja kouluttanminen vaatiia runsaasti aikaa ja energiaa eikä lopputulosta etukäteen tiedä. Yksisilmäisyyden sijaan asiaa kannattaa katsoa useista näkökulmista eri osapuolia ymmärtäen. Näin voimme saada vakavan yhteiskunnallisen ongelman  ratkaistua.

Poliitikko saa uskottavuutta arvostamalla äänestäjien ymmärrystä. Näin uskon.

Kellä poliitikolla on rohkeutta luopua yksiulotteisesta ajattelusta moniulotteisessa maailmassa?

Ajattelijat ovat nykyään harvassa. Mauno Koivisto sanoi aikanaan asiat niinkuin ne olivat. Osmo Soininvaaraa arvostan itsenäisenä ajattelijana. Kuka meistä tuntee Jyrki Kataisen tai Jutta Urpilaisen ajattelua. Ministerit ovat tehtävänsä vankeja, mutta jotain luulisi tulevan mieleen. Mutta ei tule.

Poliitkot ovat ulkoistaneet ajattelun tai ehkä nykyisistä päättäjistä ei siihen ole.

Kun suuret yhteiskunnalliset kysymykset koetaan ratkaistuiksi, ryhtyvät poliitikoiksi hyvin verkostoituneet asianhoitajat, ylisosiaaliset henkilöt, jotka hakevat muiden arvostusta, peilausta ...

Älä siis usko poliitikkoa. Ainakaan silloin, kun hän esittää yksinkertaisia totuuksia monimutkaisista
asioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti