tiistai 17. joulukuuta 2013

Väärää byrokratiaa



Professori Markku Kuisma summeeraa nykymenoa mainiossa kirjassaan Yksinkertaisuuden ylistys.

”Monimutkaisuus ei parane monimutkaistamalla lisää. Ylistetty olkoon yksinkertaisuus!
Jos ei kaikkialla, niin ainakin hallinnossa, verotuksessa, johtamisessa ja monenmoisessa ohjaamisessa ja kannustamisessa.” (s. 10)

”On kuin Maolta olisi omaksuttu organisaatioihin ”jatkuva vallankumous”, Stalinilta vallankeskitys ja molempia kumousoppeja olisi ajettu sisään yhdistelemällä  niitä turbokapitalistisiin liikkeenjohto- ja kannustemalleihin.” (s.22)

”Keskityksen ja säädösviidakon sijaan tarvitaan yksinkertaisia rakenteita, joihin sisältyy kaikille viesti. Rahamaailmassa se on, että kukaan ei pelasta väärinpelaajaa. Riskejä otetaan omalla vastuulla. Julkisen tutkimusrahoituksen kokonaiskustannusmallihäkkyrässä rakenteiden viesti on ilmiselvä: älä hae meiltä, rahat on tarkoitettu turhan byrokratian pyörittämiseen. (s.47)

Näin se on. Suomi on ylibyrokratisoitunut ja jämähtynyt. Syömme lisäksi lasten pöydästä vaikka tiedämme sen olevan väärin.

Hyvä byrokratia tarkoittaa selkeitä toimintatapoja ja rakenteita Tacituksen hengessä ”mitä parempi valtio sitä vähemmän lakeja”. Hyvä byrokratia on ihmisiä palvelevaa, joustavasti maalaisjärkeä käyttävää.

Väärä byrokratia tarkoittaa säädösviidakoita, pelkuruutta, EU:n selän taakse piiloutumista, oman reviirin suojelua, rakenteellista korruptiota ja asioiden päättymätönta pyörittelyä.

Tavaksi on tullut arvostella EU:ta. Kritiikin kohde on kuitenkin ainakin osittain väärä. Omat viranomaisemme keksivät tolkuttomasti ihan omia säädöksiään ja tulkintojaan. Paapovat ja vääriin asioihin puuttuvat poliitikot pahentavat tilannetta entisestään. On helpompi esittää keskioluen alkoholiprosentin laskemista kuin toteuttaa onnistunut kunta- ja sote-uudistus.

Tarvitsemme oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta, määrätietoisia ja oikein mitoitettuja uudistuksia, säädösten purkamista, ei lisäämistä.

Mistä löytyy poliittinen voima, joka saa todellisia uudistuksia aikaan. Nykypoliitikoista ei monia valonpilkkuja löydä. Tarvitaan kokemusta, laajaa näkemystä, suurten muutosten läpiviennin osaamista ja määrätietoisuutta. Konkarit esiin!

Mahdottomat asiat kaatuvat joka tapauksessa ennen pitkää. Hauraat järjesjestelmät murtuvat.
Pitääkö mennä romahduksen kautta vai kykenemmekö vielä muuttamaan suuntaa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti