tiistai 4. marraskuuta 2014

Uusholistinen liiketoimintaosaaminen



Liiketoimintaosaamisen kehittäminen rupesi saamaan potkua vuosituhannen alussa. Kauppatieteellisen yhdistyksen vuonna 2006 julkaisema 75-vuotisjuhlakirja ”Liiketoimintaosaaminen kilpailukykymme keskiössä” on alan suomalainen merkkiteos.

Yliopistoilla ja ammattikorkekouluilla on nykyisin runsaasti liiketoimintaosaaminen –aiheista koulutustarjontaa ja tutkintoja. Usein teemaan on yhditetty myös yrittäjyys.

Jostain koulutusohjelmasta nappasin seuraavan tavoitekuvauksen ”... antaa perusteet kokonaisvaltaiselle yrityksen toiminnan ja yritysmaailman pelisääntöjen ymmärtämiselle”. Opetusohjelmat ovat kuitenkin  oppiaineittain siiloutuneita. Ne pitävät sisällään kursseja nimeltään laskentatoimi, markkinointi, hallinto, kehittäminen ja johtaminen, yritysjuridiikka, riskienhallinta, yrittäjyyden perusteet.

Mikä tässä nyt on se pointti eli pihvi? Otetaan kaksi esimerkkiä.

Haluat opetella ajamaan polkupyörää ja rupeat itseäsi siinä lajissa kouluttamaan. Käyt seuraavat kurssit: polkupyörällä ajon fysiikka, reittisuunnittelu, energiankulutuksen seuranta ja suunnittelu, polkupyörän rakennesuunnittelu, polkupyrörän värivalinta ja maalaus. Kuinka hyvä ajaja olet nyt täysin kouluttautuneena?

Yhdessä koulutuksessani osallistuja totesi yrityksen johtoryhmässä olevan kovia oman sektorinsa tuntevia konkareita ja sitten toimitusjohtaja, joka vaihtui parin vuoden välein.

Toimitusjohtajan tiheä vaihtuminen on tietysti huono juttu, muttä onko kuvatussa johtoryhmässä liiketoimintaosaamista. Perinteisessä mielessä on. Siihen kuuluu varmaankin myynnin ja markkinoinnin osaaja, talousihminen, tuotanto- ja tuotekehityspäällikkö.

Kaikki arvo sektoriosaamien tärkeydelle, mutta se ei yksin ole liiketoimintaosaamista – ainakaan otsikon mukaista. Tosielämässä tarvittava liiketoimintaosaaminen on kykyä ymmärtää kokonaisuutta, joka muodostuu osista ja vuorovaikutussuhteista. Tätä kutsun uusholistiseksi liiketoimintaosaamiseksi. Sitä Ajantiedolla opetamme.

Hyvä toimitusjohtaja hallitsee tämän. Hän näkee kokonaisuuden edun ja rakentaa sen edellyttämän yhteispelin. Näkökulman laajentaminen on kuitenkin hyödyllistä kaikille.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti