tiistai 24. maaliskuuta 2015

Keski-ikäiset miehet ihan pihalla?


Tämän päivän Kauppalehdessä kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan yli 45-vuotiaat ovat  unelmatyöntekijöitä. Innostus, ilo ja motivaatio ovat kohdallaan. Kokemus on arvokasta. Kirjoitin saman sukuisesta asiasta Kauppalehteen 15.8 2013 ja blogiini otsikolla Tuottavat 50 – 60 vuotiaat!

Hehkutusta voisi jatkaa. En sitä nyt tee, vaan jatkan keski-ikäisistä + 45 vuotiaista miehistä. 55-vuotiaana kuulun itse siihen ryhmään.

Ihmisen pitkän evolutiivisen historian kuluessa on ollut ihme, että mies eli vanhaksi. Harvat vanhat olivatkin sitten arvostettuja poppamiehia tai päälliköitä. Heitä palvottiin ja kunnioitettiin. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet.

Ajantiedon koulutusbisneksessä olemme huomanneet, että naiset ovat kaikkiaan selvästi miehiä oppimismyönteisempiä. Myös nuorissa miehissä löytyy oppimishaluja. Mutta sitten hiljenee joitain ilahduttavia poikkeuksia lukuunottamatta.

Ajatellaan osaamista kahdesta näkökulmasta. Toinen kertoo todellisesta, hyödyllisestä ja ajantasaisesta osaamisesta.  Toinen kertoo omista luuloistamme osaamisen suhteen. Missä muodostuvan nelikentän lohkossa haluat olla? Hienoa on, jos kuva itsestä on realistinen. Liian suuret tai pienet luulot ovat molemmat huono asia.

Suuret luulot liittyvät suureen egoon. Jos kuvittelee jo olevansa osaava ja kaikkitietävä, miksi enää vaivautua oppimaan uutta? Toisaalta tajuaako, koska rupeaa olemaan työkavereiden silmissä vanha jäärä, epäuskottava ja jarru. Sellainen, jolle ihmiset silmän välttäessä naureskelevat.

Hyvä tapa muuttaa luulot osaamiseksi on mennä koulutuksiin. Kuitenkin sellaisiin, jossa osallistujat eivät ole pelkästään kaltaisiasi. Koulutus tekee hyvää päälle, saa uutta potkua ja inspiraatiota elämäänsä.

Tässä muutama muukin vinkki niille, jotka haluavat välttää fossiloitumista.

Pohdi, mitä oikeasti osaat ja onko se edelleen hyödyllistä. Tiedot, taidot, arvot, asenteet, kokemukset ja kontaktit muodostavat hyvän perustan tälle.

Tunnista asiat, jotka nykyisin pitävät sinua jalustalla.  Kuvittele tilanne, jossa jalustaa ei enää ole. Mieti ylipäätään tilannetta, jossa menetät sinulle nykyisin tärkeimmät asiat ja miten siitä selviät.

Hanki uusi harrastus, kunhan se ei ole golf. Lopeta jotain, mitä olet tähän saakka tehnyt.

Mene paikkoihin, joissa et ole ennen käynyt. Etelänmatkoja ei lasketa.

Käy taidenäyttelyssä, jollet niissä jo muutenkin käy. Lue kirjoja, joita et ole tavannut aiemmin lukea. 
Tee siis jotain ihan uutta.

Lapin tunturissa on ajatuksille tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti