tiistai 14. heinäkuuta 2015

Mistä SuomiAreena puhuu?


Suomi Areenan 2015 mammuttimaisessa ohjelmassa on yli 150 numeroitua tilaisuutta ja puolen tunnin torivartteja ohjelmasta on lisäksi ainakin viisikymmentä. Puhetta riittää. Mutta mistä puhutaan? Yritin selvittää.

SuomiAreenan kotivisujen mukaan tämän vuoden teemoina ovat kulttuuri ja opetus.

Kulttuuria käsitellään noin viidessätoista tapahtumassa ja opetusta niin ikään viidessätoista tapahtumassa. Ne edustavat kahtakymmentä prosenttia kokonaisuudesta – loput 80 prosenttia käsittelee jotain muuta.

Selkeästi politiikkaa käsitteleviä tilaisuuksia on noin viisikymmentä. Poliittista keskustelua kai alun perin lähdettiin tapahtumalla rikastuttamaan. Siinä on onnistuttu.

Kansalais- ja työmarkkinajärjestöt ovat mukana ainakin 40 tapahtumalla. Oikeastaan tämä ei yllätä, vaan kertoo kolmannen sektorin ja edunvalvojien mahtimaasta.

Kymmenen tapahtumaa käsittelee yritystoimintaa tai ainakin yritystoiminnan kannalta relevantteja teemoja.

Hajateemoina bongasin ihmistä (2), uskontoa (2), Poria (4), ympäristöä (1), työelämää (2), tiedettä (1), johtamista (2) ja onnistumista (2) käsitteleviä keskusteluita.

Vuonna 2016 pääteemat ovat suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta.

Kansalaisjärjestöjä tuskin tarvitsee ensi vuonnakaan mukaan hirveästi houkutella, koska ovat jo nyt vahvasti edustettuna.

Suomi on tällä hetkellä paikalleen jämähtänyt. Olemassa olevaa on puolustamassa sakea joukko
edunvalvojia.

Nyt tarvitaan laaja-alaista keskustelua yhteiskunnan uudistamiseksi. Julkisen sektorin nykyinen rooli, tehtävät ja toimintatavat on kyseenalaistettava. Sama koskee kolmatta sektoria, josta on kehittynyt maahamme laillistettu harmaan talouden vyöhyke.

Tarvitsemme lisää suomalaisen kakun leipojia. Jakajia meillä jo löytyy.

Keskustelijoiksi tarvitsemme niitä, joilla on kokemusta tai ainakin näkemystä kakun leipomisesta. Arjen tekijöitä, yrittäjiä, nuoria, uudistajia, asiantuntijoita, duunareita, innovaattoreita – ei niinkään hyvin puhuvaa eliittiä.

Näkymä Suomenlinnan Länsi-Mustasaaresta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti