lauantai 4. heinäkuuta 2015

Rakentava vai kyyninen asenne



Joihinkin toimittajiin, on pesiytynyt kyyninen puhe. Asenne, jossa mikään ei ole mitään tai ainakaan hyvää ja arvokasta.

Toimittajien tehtävä vapaassa yhteiskunnassa on tuoda epäkohtia esiin ja hakea erilaisia näkökulmia. Pieleen taidetaan kuitenkin mennä, jos asiaan liittymättömänä median käyttäjänä kokee toimittajan työotteen ylimieliseksi ja inttäväksi.

Osaa toimittajista motivoi tyylilajiin oman fiksuutensa ja nokkeluutensa korostaminen.
Sitten on niitä, joiden tietämättömyys asioista johtaa ylimieliseen käytökseen. Taustalla saattaa olla myös aito pyrkimys kriittisyyteen, rakentavaankin sellaiseen, mutta ajatellaan oman roolin edellyttävän tiukkaa otetta.

Poliitikoista löytyy valehtelijoita, manipulaattoreita ja tietämättömiä. He ovat toimittajille laillista riistaa. Poliitikkous ei kuitenkaan automaattisesti oikeuta toimittajia mihin tahansa.

Politiikka vapaassa yhteiskunnassa on sopimisen taidetta, yhdessä päättämistä. Tilanteet vaihtelevat. Järkevät päätökset ovat tilannesidonnaisia. Oikea päätös eilen ei välttämättä ole oikea päätös huomenna. Siksi vaalilupauksia tekevät valehtelevat aina. Niiden sijaan on rehellisempää tuoda esiin ne asiat, joiden eteen haluaa tehdä parhaansa.

Ratkaisukeskeisyys on sitä, että yritetään ymmärtää tilanne ja tehdään sen pohjalta kulloinkin omien arvojen mukaiset päätökset. Rakentava puhe johtaa ratkaisukeskeisyyteen. Negatiivinen asenne on ongelmakeskeisen tyylilaji.

Kesäpäivä Helsingin edustalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti