torstai 9. kesäkuuta 2016

Asiantuntijan tärkeimmät taidot



Asiantuntijan tärkeimmät taidot -selvityksessä esitimme ainoastaan yhden kysymyksen. Ammattiosaamisen sijaan halusimme näkemyksiä muista asiantuntijatyössä tarvittavista tiedoista ja taidoista. Kyselyyn oli koottu 15 osaamisaluetta, joista pyydettiin valitsemaan kolme tärkeintä.

Selvityksen suunnittelijana pidin kaikkia kysyttyjä osaamisalueita tärkeinä, joten erittäin selkeä tulos pääsi jopa yllättämään: kolme tekijää (20 %) viidestätoista sai 70 % kaikista maininnoista ja lopuille kahdelletoista jäi 30 %.
Kolme tärkeintä ovat:

1.    kokonaisuuksien ymmärtäminen
2.    vuorovaikutustaidot
3.    ratkaisukeskeisyys.

Muut kaksitoista kysyttyä ovat: ajanhallinta, uteliaisuus, itsensä johtaminen, esiintymistaidot, työmenetelmien hallinta, ihmisten johtaminen, strateginen ajattelu, ennakointiosaaminen, luovuus, prosessiosaaminen, projektiosaaminen ja kielitaito.

Kärkikolmikko kytkeytyy loogisesti yhteen. Kokonaisuuksien ymmärtäminen luo tarvittavan perustan oikeiden ratkaisujen löytämiselle. Vuorovaikutustaidot auttavat saamaan ihmiset mukaan työhön eri vaiheissa tiedon hakemisesta sen käsittelyyn, ratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen.

Tulosten innoittamana olemme suunnitelleet uuden puolen päivän mittaisen koulutuksen Aikaansaava asiantuntija. Se vahvistaa asiantuntijatyön keskeisiä taitoja nostaa oman työn aikaansaavuutta.

Kokonaisuuksien ymmärrystä lisätään pohtimalla vuorovaikutussuhteita, syitä ja seurauksia, uusien näkökulmien hakemista ja varmuutta sekä epävarmuutta.

Ratkaisukeskeisyyttä pohditaan positiivisuuden, aktiivisuuden, työprosessien ja asioiden kiteyttämisen näkökulmista. Toimiva vuorovaikutus perustuu arvostavaan läsnäoloon.  Opitaan kysymään ja kuuntelemaan. Pohditaan myös asiantuntijatyön tapoja ja menetelmiä sekä oman vakuuttavuuden vankistamista.

Ensimmäinen koulutus järjestetään pian lomien jälkeen tiistaina 30. elokuuta. Lisätiedot.

Kokonaisuuksien ymmärtäminen on tärkeää. Ensimmäinen kuva on osa suurempaa kokonaisuutta, uteliasta savolaista utareliivein (?) varustettua lypsylehmää laitumella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti