maanantai 19. joulukuuta 2016

Pyhät lehmät keppihevosina



Vanhassa kielenkäytössä keppihevosella tarkoitetaan keinoja omien tavoitteiden ajamiseen, tekosyitä ja verukkeita. Pyhä lehmä taasen on pyhä lehmä.

Elämme YLE-Sipilä -kohun jälkitunnelmissa. Sananvapaus on meillä tärkeä ja jakamaton perusoikeus. Toimittajille on kaikissa olosuhteissa taattava turva ja työrauha. Vapaat tiedotusvälineet ovat yhteiskuntamme perustaa. 

Se, että saa sanoa, ei tarkoita kaiken ole van aina tarkoituksen mukaista, saati oikeamielistä.
Kansanuutiset ja sitten YLE-nostivat esiin Sipilän mahdollisen esteellisyyden Terrafamen asioissa, koska hänen sukulaisten omistama yhtiö oli saanut puolen miljoonan euron kaupat. Asian tarkemman selvittämisen otti asiakseen oikeuskansleri. Perästä kuuluu. 

Mikä on tässä tilanteessa toimittajan rooli? Tuoda esiin asiaan liittyvät faktat vai ruveta itse politikoimaan, spekuloimaan ja piruilemaan tarkoitushakuisesti asialla? Kun kritiikki tulkitaan sananvapauden rajoittamisesta, on kyse pyhän lehmän käyttämisestä keppihevosena. 

Vastaavia esimerkkejä yhteiskunnastamme löytyy monilta aloilta.

Terveys on meille tärkeä asia. Niinpä terveydenhoidon organisaatiot, erityisesti julkiset, nauttivat myös pyhän lehmän statusta. Vaikka niiden toiminta olisi byrokraattista ja laadutonta, synnyttää niihin kajoaminen metakkaa.

Koulutus on meille tärkeä asia. Julkisiin koulutusorganisaatioihin kohdistuvat leikkaukset saavat poliitikot (erityisesti oppositiossa) takajaloilleen. Jopa uusi nobelistimme pitää korkeakoulujen leikkauksia häpeällisenä, vaikka niillä pyritään saamaan hieman parempaan tasapainoon ylisuuri julkinen koulutusjärjestelmämme ja sen hallinto.

Erityistä pyhän lehmän statusta nauttivat lukuisat hyväntekeväisyys-, ympäristö- ja humanitaariset järjestöt. Ne tekevät työtä tärkeiksi kokemiemme asioiden parissa.  Järkevää keskustelua on vaikeaa saada aikaan siitä, kuinka aikaansaavasti ne työnsä tekevät, mikä on organisaation järkevä mitoitus ja voiko joku toinen toimintatapa tuottaa parempia tuloksia.

Tepsivä lääke edellä mainittuihin on faktapohjainen toiminta: Tunnistetaan ja rajataan asia. Selvitetään siihen liittyvät faktat ja erilaiset näkökulmat. Pysähdytään pohtimaan tilannetta. 
Vedetään johtopäätökset tämän jalkeen ja päätetään omat toimenpiteet.


Etelä-Savolainen lehmä, sympaattinen vaan ei pyhä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti