keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Kodin kadonnut idea ja yökyläilyä



Koti on ennen kaikkea mielentila. Hyvässä kodissa on hyvä olla. Siellä on läsnä olevia, sinut huomioivia ja hyväksyviä, sinusta välittäviä ihmisiä. Kodissa sinulla on merkitystä. Saat asioita ja teet asioita. 

Hotelli on paikka. Siellä sinulla on huone, jossa voit nukkua, katsella telkkaria ja näpelöidä puhelintasi. Ruokaa saat hotellin ravintolassa.

Olemmeko rakentaneet kodeistamme lapsillemme hotelleja ja hukanneet kodin idean?

Lapsilla on kullakin huoneissaan omat telkkarit ja tietokoneet.  Olohuoneet ovat jääneet vanhempien käyttöön. Yhteisiä ruokailuja on yhä harvemmin. Kotihotellit ovat jopa ketjuuntuneet. Vanhemmat ovat sen huomaamattaan mahdollistaneet. Nuoret voivat siirtyä majapaikasta toiseen. Yösijat ovat valmiina. Täysihoito pelaa ja vanhemmat kuskaavat murusiansa.

Fyysiset puitteet ovat siis kunnossa ja teinit saavat keskittyä vapaasti toisiinsa. Jokin tässä kuitenkin mättää.

Eri sukupolvet ovat alkaneet elää omissa maailmoissaan, kuplissa, jotka eivät kohtaa. Samalla kun lapset saavat fyysiseen tilaan, harrastuksiin, ravintoon ja kaverisuhteisiin liittyvät toiveensa täyttymään, ovat he kuitenkin omin nokkinensa. Erilaisten ihmisten kohtaamisen taidot jäävät kehittymättä. Sukupolvien välillä ei siirry enää mikään.

Helsingin kaupungin Välinpitämättömyys on tämän päivän väkivaltaa -kampanja herättää parhaillaan kiivaitakin tunteita. Helsingin kaupungin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin toteaa (HS 15.11) ”Lapset kokevat arvottomuutta, jos kukaan ei reagoi eikä ota huomioon. Minusta se on henkisen pahoinpitelyn tai kaltoinkohtelun ensiasteita, jos emme lainkaan huomaa, mitä lapsi sanoo tai haluaa”. Esimerkkinä käytettiin äidin puhelinta ja pientä lasta. Se sama puhelin voi olla kommunikaation este myös teinin kädessä.

Kodin ideaa voi selkeyttää poistamalla turhat televisiot ja tietokoneet. Tietoisesti läsnäolo samassa huoneessa auttaa. Yhteiset ruokailut ovat tärkeitä. Työnjako ja vastuu kodin asioiden hoitamisessa on hyvä. Auttaminen, kotitöiden tekeminen ja vaivannäkö opettavat ja tuottavat elämään merkityksellisyyttä. Samalla oppii toisista välittämistä ja myötätuntoa.

Yökyläilylle kannatta sopia pelisäännöt.
-     - sovitaan selkeästi etukäteen, voiko tulla
·         - kun tullaan, tervehditään isäntäväkeä
·         - vieras noudattaa kodin pelisääntöjä
·         - huomaavaisuus, auttaminen ja kiittäminen kuuluvat asiaan
·         - ei jumituta kaverin huoneeseen, vaan opetellaan keskustelemaan muidenkin kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti