tiistai 8. marraskuuta 2016

Onko Trump Musta Joutsen?



Nukuin hyvin, mutta herättyäni 6.30 oli edessä pelkäämäni painajainen. Nyt kahdeksalta tilanne on 244 valitsijamiestä Trumpille ja 215 Clintonille. 

Nassim Talebin käsite Musta Joutsen tarkoittaa jotain täysin ennustamatointa ja dramaattista. Vuoden 2001 New Yorkin terroristi-iskut olivat sellainen. Myös vuoden 2008 finanssikriisi oli sellainen. 

Mutta entä Trump?

Hän on silmissäni äärimmäisen iljettävä narsistinen persoona. Valehteleva törkimys.

Pikaisen tunnepurkauksen jälkeen yritän kuitenkin olla hieman analyyttisempi.

Mainiossa artikkelissaan ”Understanding Trump” George Lakoff kiteytti sitä, mistä Trumpissa on kyse. Hän edustaa ns. ankara isä -mallia, autoritääristä maailmankuvaa, minkä vuoksi monet hänen kanssa eri mieltäkin olevat ovat häntä saattaneet äänestää. Varsinkin uskonnollisissa piireissä ajatellaan samalla tavalla.

Hän näkee asioilla yksinkertaisia syy-seuraus -suhteita: Meksikosta tulee siirtolaisia rajan yli. rakennetaan siis muuri. Maailma on todellisuudessa paljon mutkikkaampi, mutta ei sillä niin väliä.
Musta Joutsen Trump ei kuitenkaan mielestäni ole, mutta hänen politiikkansa saattaa sellaisia vielä synnyttää.

Monet asiat ovat olleet nähtävissä jo vuosia.

Yhdysvaltojen perinteinen valkoinen keskiluokka on kurjistunut jo pitkään. Työpaikat ovat siirtyneet Aasiaan. Tyytymättömyys ja näköalattomuus ovat päässeet vallalle.

Viime vuosikymmenien uusliberaali talouspolitiikkaa on johtanut finanssimaailman ylivaltaan sekä pienen ihmisjoukon suunnattomaan rikastumiseen. Ihmiset kokevat pelisäännöt epäreiluiksi. Kvartaalitalous toimii ainoastaan osakkeenomistajien lyhyen aikavälin etujen mukaisesti.

Valtaeliittiä inhotaan. Halutaan muutosta. Trump tulee poliittisen valtaeliitin ulkopuolelta. Muutosta Trump on luvannut.

Eniten tässä surettaa totuuteen pyrkimisen joutuminen roskakoppaan.

Nyt 8.53 näyttää tilanne Trumpin hyväksi ratkenneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti