torstai 3. marraskuuta 2016

Suurin puolue marraskuussa 2016?



Mielipidemittauksia poliittisten puolueiden kannatuksesta julkistetaan kuukausittain. Suurimman kannatuksen saanut julistetaan sitten suurimmaksi. Poliittiset kommentaattorit esittelevät tuloksia asiantuntevan oloisina.

Asiaa kannattaa pohtia hieman tarkemmin. 

Luotettava mittari puolueiden suuruuden määrittämiseen ovat vaalit. Mielipiteet vaalien välillä ovat mielipiteitä. Totuus punnitaan äänestyskopissa. Suurin puolue ei siis ole se, jonka gallupkannatus on kulloinkin korkein vaan se, joka on saanut eniten ääniä edellisissä vaaleissa.

Mielipidemittausten yhteydessä ilmoitetaan myös virhemarginaali, mutta sen merkitys jää huomiotta. Laskemalla kullekin kolmelle suurimmalle puolueelle todennäköisen kannatuksen virhemarginaalien (2,1 % yksikköä suuntaansa) mukaiset kolme eri arvoa saadaan ylemmän kuvan tilanne. Nyt saa mielensä mukaan päättää mikä on puolueiden suuruusjärjestys, koska kaikki käy.

Suurin ryhmä ovat itseasiassa ne, jotka eivät ole puoluekantaansa ilmoittaneet. Viimeisimmässä YLE:n teettämässä tutkimuksessa heitä oli yli 40 % haastatelluista. Kun nämä otetaan huomioon näyttävät kannatusluvut alemman kuvan mukaisilta.

Mielipidemittaukset ovat viihdettä politiikan kustannuksella. Parhaimmillaan ne ovat hyödyttömiä ja pahimmillaan. Ne saattavat hermostuttaa kulloinkin hallituksessa olevia tai riemastuttavaa oppositiota luulemaan, että ovat tehneet hyvää työtä.

Mielipidemittausten virhemarginaalien sisään jäävät erot ja muutokset ovat kohinaa, eivät signaalia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti