torstai 17. lokakuuta 2013

Yrittäjyys ja instituutiot



Yrittäjyys on markkinamahdollisuuksien hyödyntämistä yritystoiminnan muodossa. Yrittäjyyteen liittyy uuden luominen, ennakkoluulottomuus, rohkeus, kyky ottaa riskejä, tietoisuus onnistumisen ja epäonnistumisen mahdollisuuksista ja seurauksista.

Instituutio tulee latinan kielestä ja tarkoittaa ”järjestelyä”. Instituutiot ovat sosiaalisen järjestyksen ja yhteistyön rakenteita ja mekanismeja. Ne muokkaavat ihmisten toimia ja tavoitteita, ja luovat ja pitävät yllä ihmisten yhteistoiminnan sääntöjä. Insitituutioihin liittyy sääntöjä ja olemassa olevan säilyttämistä. Ajan myötä instituutiotkin toki uudistuvat.

Yritykset ja julkiset organisaatiot ovat yksi instituutioiden laji.

Yhteiskunnassa tarvitsemme sopivassa suhteessa uuden luomista ja olemassa olevan säilyttämistä.
Suuret, vanhat ja vakiintuneet organsiaatiot ovat hyviä asioiden säilyttämisessä. Yrittäjävetoiset, pienet ja uudet organisaatiot ovat hyviä uuden luomisessa.

Organsiaatioiden toimintaperiaatteiden ja –kulttuurin näkökulmasta on osuvaa jakaa yhteiskunnan toimijat yrittäjävetoisiin ja institutionaalisiin.

Perinteinen jako yrityksiin ja julkiseen sektoriin kuvastaa huonosti vallitsevaa toiminnallista todellisuutta. Suurten instituutioiden edustajien on helpompaa tulla toimeen keskenään kuin yrittäjien kanssa. Kokemusmaailmat ovat kaukana toisistaan.

Suurissa yrityksissä törmää samanlaiseen byrokratiaan kuin valtion virastoissa tai ministeriöissä.
Päätösten tekeminen on vaikeaa ja hidasta. Todellisia vastuunkantajia on lähes mahdoton löytää. Selvityksiä tehdään enemmän kuin konkreettisia uudistuksia.

Vastaavasti yrittäjävetoisen yrityksen toimintaperiaatteita saattaa löytyä pienen kunnan tai viraston toiminnasta.

Uudistuminen edellyttää siis yrittäjyyttä ja asioiden vakiintunut hoitaminen instituutioita.
Hyvään tulokseen päästään, kun osataan nämä asiat tilannekohtaisesti eri organsiaatioissa yhdistellä.

Nokia menetti mahdollisuutensa kännykkäbisneksessä, kun ei kyennyt ajoissa uudistumaan.
Start up -yritys tarvitsee innostuksen ja luovuuden lisäksi järjestystä, johtamista ja prosesseja,
jotta kykenee kasvamaan.

Suomessa on suuri julkisen sektorin remontti edessä. Juustohöylällä, kuluja tasaisesti leikkaamalla saadaan aikaaan enemmän vahinkoa kuin hyötyjä. On mentävä toiminnan ytimiin: mitä palveluita ylipäätään tuotetaan ja miten ne tuotetaan. Uudistamistyö edellyttää sijan antamista yrittäjyydelle eri muodoissaan sekä yrittäjämäiselle otteelle laajasti yhteiskunnassa.


Julkaistu myös: Satakunnan kansa 12.10.2013 ja Keskisuomalainen 14.10.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti