perjantai 7. maaliskuuta 2014

Se oikea strategiaprosessi





Mitä kuva esittää? Siinä on Googlen strategiaprosessi -kuvahaun tuloksia. Niitä riittää sivukaupalla.

Matematiikassa on yksiselitteisä määritelmiä asioille: kolmion kulmien summa on tasan
180 astetta euklidisessa avaruudessa, aina. Toisen asteen yhtälöllä on realilukujen joukossa nollasta kahteen ratkaisua. Luonnollinen luku e potenssiin imaginaariluku i kertaa pii on miinus yksi (ihmeellinen kaava, uskokaa tai älkää). Luonnontieteissä fysiikasta kemiaan ja biologiaan löytyy matematiikan tapaan yksiselitteisesti määriteltyjä käsitteitä.

Ihmistieteisiin tultaessa käsitteet hämärtyvät ja niiden sekamelska kasvaa. Eri alojen on jopa mahdotonta keskustella keskenään, koska kukin on keksinyt samaa pohjimmiltaan tarkoittaville asioille omat sanat.

Strategialla on lukematon joukko määritelmiä. Kaikki ne liittyvät kuitenkin keinoihin jonkun päämäärän saavuttamiseen. Strategiaprosessi voidaan määritellä toimenpiteiksi, joilla strategia luodaan ja toteutetaan. Käytännössä on useita vaihtoehtoisia teitä edetä, joten annetaan kullekin ”strategiaprosessille” oman arvonsa.

Parhaat asiat ovat yksinkertaisia, tavallaan kauniita. Vaikeinta on juuri yksinkertaisuuden saavuttaminen.

Miten tätä voi soveltaa strategiakirjallisuuteen? Ota kirja käteen ja silmäile se nopeasti, alle minuutissa läpi. Mitä näit? Tekstiä, kuvia, taulukoita, todennäköisesti kaikkia näitä. Jos kuvat ja taulukot olivat monimutkaisen näköisiä, hylkää kirja! Monimutkaisuus johtuu siitä, että kirjoittajat ovat koettaneet kovasti jäsentää omaa ajatteluaan, mutta työ on jäänyt kesken. Suhtaudu myös varauksella kirjaan, jonka nimi viittaa vanhan asian uuteen paketointiin jollain monimutkaisella ja hämäräksi jäävällä tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti