keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Populismia ja viisautta - yleistyksiä ja kiteytyksiä



Jos maapalloa katselee etäältä, näyttää se siniseltä pisteeltä. Kuusta katsottuna näkyy myös vaaleita alueita. Ne ovat pilviä. Myös mannerten ääriviivat, aavikot ja metsäiset alueet näkyvät. Maan pinnalla huomaamme täällä olevan kasveja, eläimiä, metsiä, peltoja, teitä ja rakennuksia sekä ihmisiä.

Saturnuksessa asuva populisti sanoisi tietävänsä, että maapallo on sininen piste taivaalla. Ei muuta. Samoin populistit voivat sanoa, että joku asia on yksinomaan hyvä tai huono. Sävyjä ei tarvita. Ehdottoman varmuuden tuo vain täydellinen tietämättömyys. Populisteja löytyy kaikilta elämänalueilta.

Kun rupeaa tutkimaan maapalloa, tulee vastaan äärimmäisen paljon erilaisia asioita.
Geologi saa tietoja maaperän koostumuksesta ja mineraaleista. Biologi huomaa maapolla olevan miljoonia eliölajeja, jotka kaikki ovat syntyneet yhteisesä alkumuodosta. Sosiologi oppii ymmärtämään ihmisyhteisöjen toimintaa. Taloustieteilijä yrittää selittää ihmisten rationaalista tai epärationaalista käytöstä. Uskontotieteilijä pohtii ihmisten keksimiä uskontoja ja uskonnollista käytöstä.

Jos edellisistä kuka tahansa toteaisi työnsä tuloksena maapallon olevan sininen piste taivaalla, ei se suurta kunnioitusta herättäisi. Enemmänkin epäilyjä sanojan täyspäisyydestä.

Toisaalta jos joku keräisi kaiken tutkimustiedon yhteen ja sanoisi siitä löytyvän kaiken tarpeellisen tiedon maapallon ja sen asukkaiden ymmärtämiseksi, olisi tulos sellaisenaan hyödytön. Miksi? 
Koska kukaan ei pysty sellaista tietomäärää hahmottamaan saati sisäistämään. Tarvitaan asioiden jäsentämistä ja kiteytystä eri tasoilla. Korvataan lause ”Maapallo on sininen piste taivaalla” lauseella ”Planeetta maalla on 10 miljoona eliölajia”. Kumpi kertoo enemmän?

Populisti tekee mielestään varmat johtopäätökset olemattomilla tiedoilla. Asioihin perehtyvä saa valtavasti tietoa, josta on vaikeaa tunnistaa oleelliset asiat. Kokemuksen kautta ne oppii näkemään.
Viisas osaa ne kiteyttää.

Sininen piste Saturnuksen renkaiden yläpuolella on maapallo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti