keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Osallistava ja tarkentuva strategiaprosessi




Aikanaan puhuttiin pitkän tähtäimen suunnitelusta. Jossain vaiheessa innostuttiin strategisesta suunnittelusta, porfolioista, strategisesta johtamisesta ja toimeenpanosta, tasapainotetuista mittareista, ketteryydestä ja ties mistä.

Maailma on tänään kytkeytyneempi, nopealiikkeisempi, arvaamattomampi ja  pienempi kuin koskaan.

Yksittäisen yrityksen kannalta maailman meno on vaikeasti ennakoitavaa, turbulenttia ja
pohjimmiltaan kaoottista. Talebin Mustia Joutsenia on olemassa. Tilanteet vaihtelevat. Joskus näyttää siltä, että asioita voi ennakoida kuukausia tai vuosia eteen päin. Viime päivien Ukraina-kriisissä ei ennustettavuutta ole ollut tuntiakaan. Skenaariota voi tehdä, mutta ne saattavat olla myös täysin hyödyttömiä ja harjaan johtavia – kaikki. Drucker totesi aikanaan tulevaisuuden rakentamisen olevan paras keino sitä ennustaa

Henkilöstö tietää yrityksen asiakkaista, tuotteista, palveluista, toiminnasta, arjesta, uusista ideoista,  vahvuuksista ja heikkouksista enemmän kuin johto. Hyvä johto tämän tiedostaa. Huono johto ei sitä tee tai asiasta välitä.

Strategia on päätösten tekemistä siitä, mihin keskitytään, mihin ei keskitytä ja millä toimenpiteillä tavoitteet saavutetaan. Strategian laatiminen edellyttää ymmärryksen hankkimista ympäristöstä ja omasta toiminnasta. Kun samalla ottaa huomioon maailman ennakoimattomuuden ja henkilöstön tietämyksen ja osaamisen, päädytään väistämättä osallistavaan ja tarkentuvaan strategiaprosessiin.

Otetaan henkilöstö, miksei ulkopuolisetkin soveltuvin osin, pohtimaan strategiaan liittyviä kysymyksiä. Tehdään strategiatyötä tilanteen ja tarpeen mukaan. Unohdetaan kiinteät syklit kuten vuosi tai kvarttaali. Pidetään kuitenkin mielessä, että tuloksia saavutetaan ainoastaan pitkäjänteisellä ja määrätietoisella työllä. Siinäpä se: miten yhdistää määrätietoisuus ja tilanneherkkyys.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti