keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Hupsua höpökieltä



Filosofin sanoja: huikeuskohottava, ylärekisterinostematka, oivallussinfoniasoitanto, oman olemuksen enkeli ja huikeuden asteet. Voisin jopa sanoa, että nostetaan huikeuksiin oman osaamisen enkeli huikeuskohottavalla ylärekisterinostematkalla kohti hohtavaa oivallussinfoniasoitantonostetta.

ok. Mahdanko olla hieman kateellinen professori Esa Saarisen suosiolle opiskelijoiden ja vähän vanhempienkin innoittajana ja opettajana.

Aina kun arkikieliset lauseet alkavat tuntua tylsiltä kannattaa palauttaa mieleen toisen gurun Jack Welchin hellimä ajatus siitä, että vaikeinta on sanoa asiat yksinkertaisesti. Hänen perustelu oli, että se johtuu ihmisten pelosta tulla leimatuksi  yksinkertaisiksi. Ajattelen niin, että yksinkertaisuuden puute liittyy henkilön omien ajatusten kypsyttelyprosessin keskeneräisyyteen ja kiteytymättömyyteen.

Olen aina vierastanut guru-seuraaja –asetelmaa. Siitä tämä blogikin on saanut alkuvoimaansa.

Vaaralliseksi peli menee silloin, kun hullua gurua seurataan itsensä, yhteisönsä tai kansansa tuhoutumiseen saakka.

Vaarattomampi on tilanne lempeän gurun kohdalla. Se johtaa pahimmillaan lähinnä huvittavuuteen gurun puhuessa hupsua höpökieltä seuraajien kuvitellessa ymmärtävänsä sanottua. Ehkä moni ei ymmärrystä edes hae vaan elämystä, fanitusta ja samaistumista.

Ihailen niitä, jotka pystyvät vaikeat asiat jäsentämään ja kiteyttämään tavallisille ihmisille ymmärrettävään muotoon.

Kiteytynyt ajattelu on populistisen yleistyksen vastakohta, kuten blogissani 12.3 taisin väittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti