tiistai 15. huhtikuuta 2014

Kataisen ero



Minäkin ymmärrän pääministeri Kataisen eropäätöksen.  Ihailen ja säälin poliitikkoja samalla kertaa. Heidän osallaan ei voi puhua viisaasta ajanhallinnasta. Jatkuvasti pitää olla esillä, viikonloput kissanristiäisissä ja potentiaalisten äänestäjien luona. Tilanne vaan pahenee akselilla paikallispoliitikko – kansanedustaja – ministeri – pääministeri.

Katainen ehti olla puoluejohtajana kymmenisen vuotta. Sitä aiemmalla työkokemuksella hän 
ei pysty paljoa kehumaan. Kymmenen vuotta on se aika, jonka tarvitsemme jonkin vaativan asian oppimiseen. Tästä näkökulmasta on sääli, että Kataisen akut pääministerina ja puoluejohtajana 
tyhjenivät juuri nyt 42 vuotiaana!

Poliitikkojen, ministereiden ja poliittisten avustajien kokemattomuus käy kalliiksi maallemme. Hyvästä esimerkistä käyköön kuntauudistus ja sote-sekoilut.

Päättävissä tehtävissä tarvitaan monipulista ja syvällistä kokemusta. Intomieli, motivaatio ja halu olla esillä eivät yksin riitä. Tarvitaan poliittisia uria, jotka perustuvat pitkään työskentelyyn yhteiskunnan eri sektoreilla vaativissa tehtävissä. Nykypoliitikoilla asia menee tavallisesti juuri toisin päin. Keskustan Juha Sipilä on linjasta tervetullut poikkeus. Maanläheisen yrittäjän ja yritysjohtajan puhetta on helppo kuunnella ja ymmärtää.

Yksi ehdottoman tärkeä poliitikkojen osaamisalue on tai ainakin pitäisi olla vaativien muutosten hallinta. Sitä ei kuitenkaan opita kirjoista ja kalliiksi tulee opettelu jo ministerinä ollessa. Jos itse ei osaa, niin pitäisi edes avustajista osaamista löytyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti