Olen
kokki en lääkäri. Jos haluat terveellistä ruokaa, mene sairaalaan syömään –
totesi joku ranskalainen.
Netistä
löytyy paljon keskustelua ruuasta – tai oikeammin proteiineista, hiilareista ja
rasvasta.
Mikä on
niiden oikea jakauma, 50-30-20 vai 40-30-30, tai jotain muuta.
Itse en
ole harrastanut proteiinin, hiilareiden tai rasvan syöntiä. Syön kylläkin
mielellään porkkanoita, omenoita, mustikoita, jänistä, siikaa, voita, papuja,
kananmunia, ruisleipää, palsternakkaa, simpukoita, valkosipulia, perunoita,
possunkylkeä, riekkoja, rypsiöljyä, luulihaa, ahvenia, silakoita, puolukoita,
turskaa, rapuja, mansikoita, persiljaa, tomaatteja, salaattia, kermaa, kanaa,
muikkuja, appelsiinejä ...
Mikä listalle
on yhteistä? No tietenkin se, että mainitut ovat luonnosta tai maatiloilta saatavaa
villiä, kasvatettua tai viljeltyä ruokaa. Kaikilla ruoka-aineilla on nimi.
Tiedämme mitä syömme ja miltä ruoka maistuu.
Lopetetetaan
siis proteiinien, hiilareiden ja rasvan syönti. Eivät ne ole ruokaa vaan
kemiallisia molekyylejä.
Tässä takuuvarmat
terveellisen elämän ruokaohjeet:
- Nautitaan ruokaa arvostaen
- Syödään mahdollisimman monipuolisesti
- Syödään yhdessä
- Kokataan itse ja opetellaan kokkaamaan
- Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat ruuan perusta
- Kala, liha ja muu eläinperäinen ovat ruuan lisukkeita
- Syödään säännöllisen epäsäännöllisesti
- Syödään kohtuullinen määrä kerralla
- Syödään keskimäärin sen verran kuin kulutamme
Liikunta
ja lihaskunnosta huolehtiminen ovat ravinnon lisäksi hyvän elämän perustaa. Sopivan
painon ylläpidämme kuitenkin ravinnolla emme liikunnalla.
Pystymme
hyödyntämään ravintoaineiden energian niin tehokkaasti, että vuorokauden ”käymme”
lasillisella öljyä. Kalorimäärä on liialla syömisellä helppo tuplata, mutta
energian kulutuksen tuplaaminen on jo vaikeampi juttu.
Mitä
enemmän elämässä laihdutamme sitä enemmän meillä on vaikeuksia painomme kanssa.
Ehkä
laihduttaminen pitäisi kieltää lailla.
Helppoa ruokaa |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti