tiistai 29. heinäkuuta 2014

Stubb twitteroi - impulssien määrä ja prosessointi



Viimepäivien lehdissä on kirjoiteltu pääministerin twitteronnista ja asioiden priorisoinnista.
Kuka haluaa seurata reaaliajassa hänen yksityisiä touhujaan? Kannattaisiko hänen keskittyä jatkossa työasioihin eli Suomen politiikkaan myös viestinnässään? Mitä hänestä kertoo 14 000 lähetettyä Twitter-viestiä? Voivatko 125 000 seuraajaa olla väärässä?

Ajattelumme toimii kahdella eri nopeudella. Daniel Kahneman kirjoittaa loistavassa  Ajattelu nopeasti ja hitaasti –kirjassaan näistä molemmista. Intuitiivinen ajattelu on lähes tiedostamatonta, kokonaisvaltaista ja nopeaa. Välillä se osuu oikeaan ja välillä mennään aivan metsään. Hidas ajattelu on tiedostavaa, analyyttistä, melko rationaalista ja asioita pohtivaa. Molemmat ajattelun järjestelmät tukevat toisiaan. Jonkinlainen, dynaaminen tasapaino on hyvä olla olemassa.

Ylikierroksilla käyvät ihmiset ovat hieman epäilyttäviä. Kyse voi olla siitä, että heillä oikeasti
on pysyvästi ja kestävästi korkea energiataso. Halu ja kyky olla jatkuvassa impulssivirrassa ja vielä kyetä dataa koko ajan prosessoimaan. Erityisen kiinnostavat työtehtävät saattavat lisäksi toimian huumeen tavoin tuottaen energisoivia endorfiineja.

Oma lukunsa ovat sitten ihmiset, joilla ylikierrokset ja toimintakyvyttömyys vaihtelevat. Pahimmillaan on kyse invalidisoivasta kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Ylikierroksilla oleminen voi suuntautua omaan itseensa tai muihin ihmisiin. Erityisen sosiaaliset ihmiset haluavat olla jatkuvasti esillä, huomion keskipisteessä. Se on aivan eri asia kuin sosiaalinen taitavuus Liisa Keltikangas-Järvistä lainatakseni.

Pitkällä aikavälillä olemme tuottavia ja tehokkaita, kun ehdimme riittävästi prosessoida vastaan tulevia asioita. Tekemistä ilman prosessointia kutsutaan sähläämiseksi, impulssiiviseksi ja vaistonvaraiseksi. Aikaansaavimmista ihmisistä huokuu rauhallisuus, asioihin paneutuminen, levollisuus ja päättäväisyys.

Kaikki olemme erilaisia ja haemme elämäämme sen mukaisia toimintamalleja. Jokaiselle tekee kuitenkin hyvää kyetä olemaan välillä myös yksin ajatuksineen. Enintään pieni muistivihko ja kynänpätkä ovat sallittuja. Älypuhelimet ja tabletit ovat erityisen kiellettyjä. Kun malttaa rauhoittua, alkavat todella tärkeät asiat tällöin vähitellen nousta alitajunnastamme tietoisuuteemme. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti