keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Venäjän arvosota länttä vastaan?



Entinen Putinin neuvonantaja Andrei Illarionov puhui viikko sitten Tallinnassa ja kertoi Venäjän käyvän arvosotaa länttä vastaan.

En tiedä Illrionovin taustoista ja motiiveista sen enempää, mutta väite on mielenkiintoinen.

Jos käydään arvosotaa, niin pitää varmaan olla arvoja, jotka ovat toisilleen vastakkaisia ja puolustamisen arvoisia.

Joku aavistus minulla lännen arvoista on. Niiden juuret ulottuvat valistuken aikaan, Ranskan vallankumouksiin ja Yhdysvaltojen itsenäistymiseen. Mieleen ovat jääneet vapaus, veljeys ja tasa-arvo. YK:n ihmisoikeuksien julistus on myös yhteensopiva läntisten arvojen kanssa. Niihin  katson myös kuuluvan pyrkimyksen aitoon demokratiaan, sananvapauden, vallan kolmijaon periaatteet sekä tieteellisen vapauden. Dogmaattisia uskonnollisia arvoja tosin en mukaan laske, vaan mieluummin uskonvapauden ja vapauden olla uskomatta.

Sitten Venäjä. Nyt olen aika heikoilla jäillä. Mieleen tulee usko Äiti Venäjään, alistuminen vahvan johtajan valtaan, suvaitsemattomuus, sisäänpäin kääntyneisyys, trauma Neuvostoliiton hajoamisesta, fobiat, patriotismi, toimimattomat yhteiskunnalliset instituutiot, vallan keskittyminen johtajan sisäpiirille. En oikein näitä osaa asettaa lännen kanssa vastakkain ”arvosodan” hengessä.

Olisiko asia nyt vaan niin, että Putin on onnistunut kohottamaan venäläisten isänmaallisuuden ja ylpeyden tunteita agressiivisella politiikallaan hallitsemansa kansallisen median avulla. Klassinen autoritäärisen vallankäytön temppu: yhdistetään kansa kääntämällä huomio itse keksittyihin ulkoisiin vihollisiin, niin ei tarvitse omia kotitöitä tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti