tiistai 9. syyskuuta 2014

Yrittäjäasenne



Yrittäjäasenne on pohjimmiltaan sitä, että on enemmän aktiivinen toimija kuin toiminnan kohde. Asiat pistetään tapahtumaan, ne eivät vaan tapahdu.

Yrittäjyys tarkoittaa mahdollisuuksien hyödyntämistä. Kaikki meistä eivät ole yrittäjiä, mutta me kaikki voimme toimia yrittäjämäisesti.

Yrittäjäasenteeseen kuuluu vastuullisuus ja ratkaisukeskeisyys. Kumpaakin mahtuu tähän maailmaan paljon nykyistä enemmän.

Vastuullisuuden puute voi liittyä tunteeseen omasta voimattomuudesta. Tunne on tuttu monissa suurissa organisaatioissa. Se voi liittyä myös siihen, että on elämässään kaiken saanut liian helposti. Jos ei tarvitse ponnistella, ei koskaan ymmärrä oman työn ja sen tulosten suhdetta.

Lasten kasvatuksessa tätä kutsutaan curling-vanhemmuudeksi. Tasoitetaan pienimmätkin esteet lapsen edestä, ettei mieli pahoitu. Samalla tehdään suurta vahinkoa nuoren ihmisen kehittymiselle yhteiskunnan toimintakykyiseksi jäseneksi.

Ratkaisukeskeisyys edellyttää viitseliäisyyttä ja hoksaamista.

Muutos on aina helpointa aloittaa itsestä. Ei tarvitse aluksi muita vakuutella tai ylipuhua. Hyvä tapa ilahduttaa esimiestään on tulla hänen puheilleen tunnistetun ongelman ja ratkaisuehdotusten kanssa. Se ennustaa myös hyvää urakehitystä, jollei esimies satu olemaan luonnehäiriöinen.

Hoksaamista voi harjoitella katsomalla maailmaa eri näkökulmista, kyseenalaistamalla itsestäänselvyyksiä. Näin on aina tehty –argumentti on herättelevä signaali.

Aktiivinen ja ratkaisukeskeinen ihminen osaa kysyä yksinkertaisia kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia. Kysymykset kannattaa muotoilla avoimiksi. Vastaajaa kannattaa kuunnella tarkalla korvalla. Tärkeää on yrittää ymmärtää sanottu ja oivaltaa myös sanojan kokemusmaailma ja toimintaympäristö.

Ja lopuksi: rohkeus tuo kokemusta ja kokemus varmuutta. Joka tekee eniten virheitä oppii myös eniten.

Pauli Vahteran kirjalla on hieno nimi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti