tiistai 7. tammikuuta 2014

Kilpailuetua osaamisella



Yritys voi pärjätä, kun ihmiset tekevät oikeita asioita oikein.

Oikeat asiat voi jakaa kahteen ryhmään. Toiminnan sisältö muodostaa näistä ensimmäisen ryhmän: Mitä tuotteita ja palveluita tuotetaan, mihin tarpeeseen, kenelle ja miten erottaudutaan kilpailijoista? Tätä kutsutaan strategiaksi. Toisen ryhmän muodostavat yrityksen toimintatapoihin liittyvät ratkaisut ja työtavat. Puhutaan liiketoimintaprosesseista.

Strategia ja liiketoimintaprosessit siis määrittelevät oikeat asiat. Henkilöstön osaaminen ja työmotivaatio varmistaa sen, että asiat tehdään myös oikein.

Osaamisen kolme osa-aluetta ovat organisaation ”omat” asiat sekä yleiset työelämä- ja liike-toimintataidot. Työmotivaatioon vaikuttaa työtehtävien oikea mitoitus, johtaminen ja työyhteisön toimivuus.

Organisaation omia asioita ovat ammattitaito, prosessit, tietojärjestelmät ja vuosien varrella kertynyt hiljainen tieto.

Yleisiä työelämätaitoja ovat vuorovaikutustaidot, kyky hallita omaa ajankayttöä, kielitaito ja tietotekniikan perustaidot. Liiketoimintataidot ovat yritystoiminnan osien, kokonaisuuksien
ja vuorovaukutusten hallintaa.

Osaamisen kehittäminen on välttämätöntä sekä itselle että yritykselle. Oma osaaminen antaa turvaa työelämän turbulenssissa ja muutostilanteissa. Yritys voi menestyä ainostaan valitun strategian ja toiminnan edellyttämällä osaamisella.

Osaaminen kehittyy työn tekemisen ja koulutuksen kautta. Yrityksen omat asiat opitaan
parhaiten mestari-kisälli –periaatteella. Kokeneemmat neuvovat kokemattomia. Henkilöstöä osallistavat kehittämisprojektit ovat myös hyvä keino.

Koulutukset voivat olla yrityskohtaisia tai avoimia. Yrityskohtaisissa koulutuksissa voidaan paneutua omaan toimintaan syvällisesti. Avoimissa koulutuksissa opitaan tuntemaan uusia ihmisiä ja saadaan virikkeitä myös muilta. Molempia tarvitaan.

Osaamisen kehittämisohjelmat perustuvat strategiaan. Kannattaa yhdessä määritellä henkilöstö-ryhmille ja yksittäisille työntekijöille osaamistavoitteet. Turhaa byrokratiaa tulee välttää. Asiat muuttuvat jatkuvasti ja siksi järjestyksen lisäksi on luovuudelle, joustavuudelle ja herkkyydelle annettava sijaa.

Ainakin kolme asiaa jokaisen on tänä päivänä työelämässä hallittava.

Työaika on käytettävä johonkin hyödylliseen ja asiat on kyettävä tekemään järkevästi. Tarvitaan siis ajanhallinnan ja työtapojen osaamista.

Kaikkein eniten tarvitsemme rohkeaa yrittäjäasennetta. Sen avulla kykenemme hyödyntämään mahdollisuudet ja luomaan uutta. Yrittäjäasenteeseen kuuluu myös vastuullisuus ja sen oivaltaminen, että kaikilla teoillamme, työllämme ja elämällämme on merkitystä.

Kehitä osaamistasi: tutustu Ajantietoon 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti