torstai 9. tammikuuta 2014

Kuntauudistus ho(h) hoi



Alotin blogini viime vuoden maaliskuussa kirjoittamalla kuntauudistuksesta otsikolla ”Järkeä kuntauudistukseen” Teemaa käsittelin vuoden varrella myös kirjoituksissani 22.4, 23.4, 29.4 ja
9.6. Sitten kyllästyin.

Ei ole muuten järkeä asiassa tähän päivään mennessä näkynyt.

Mahtaako kukaan tietää, paljonko rahaa ja energiaa on kulunut tähän mennessä turhiin kuntajakoselvityksiin? Onko kellään aavistusta, mitkä ovat kaiken touhuamisen epäsuorat kustannukset ajan, luovuuden ja energian tuhoajina? Suorat kustannusvaikutukset lienevät tuhansia henkilötyövuosia ja epäsuorat kymmeniä tuhansia. Sama euroina tarkoittaa jopa satoja miljoonia.

Viimeksi tänään Kyösti Jurvelin kirjoitti Kauppalehdessä otsikolla Kuntien pakkoliitoslaki syntyy kuolleena: ”Lain tarkoitusperä ei ole valjennut valtiovarainministeriön kuntaoastoa kauemmaksi”.

Selvää jo nyt on, että hallituspuolueet maksavat osaamattomuudesta kovan poliittisen hinnan.
Ammattitaidottomuus on sitä luokkaa, että veronmaksajien tulisi ruveta vaatimaan korvauksia yhteisten varojen tuottamuksellisesta väärinkäytöstä.

Jotkut poliitikot, jopa hallituspuolueista, ovat todenneet asioiden menneen pieleen alusta alkaen. Lähdettiin puhumaan rakenteista, kun olisi pitänut ruveta puhumaan palveluista.

Maaliskuun alun kirjoitustani voin edelleen toistaa:

”Minkälaisia palveluita odotamme yhteiskunnan meille järjestävän. Mitä palveluita pitää ylipäätään järjestää tai tuottaa julkisesti. Miten rajataan julkiset palvelut yksityisistä, vai rajataanko niitä? Mitkä julkiset palvelut tulee tuottaa ihmisten lähellä? Mitkä julkiset palvelut sisältävät mittakaavaetuja, jolloin ne kannattaa tuottaa suuremmissa yksiköissä?

Kun löydämme vastaukset näihin kysymyksiin, on järkevää aloittaa keskustelu rakenteista.

Onnistuneessa muutosprosessissa pätee yksinkertainen sääntö: rakenne seuraa toimintaa.
Asiat menevät solmuun, mikäli toimitaan toisessa järjestyksessä.”

Niin se vaan on. Toivottavasti uusi hallitus vaalien jälkeen tämän oivaltaa.

Ei mitään järkeä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti