perjantai 17. tammikuuta 2014

Osaaminen




Viimeksi pohdin osaamisen ja kilpailuedun suhdetta. Perusajatuksena oli että yritys voi pärjätä,
kun ihmiset tekevät oikeita asioita oikein. Nyt pohdin osaamista toisesta näkökulmasta.

Osaamisen voi jakaa kahteen ryhmään tekemisen ja toimintapuitteiden näkökulmista.

Tekemiseen liittyvä osaaminen sisältää organisaation omia asioita sekä sekä yleisia työelämä-
ja liiketoimintataitoja. Tietoa on tarjolla erittäin runsaasti eri muodoissa. Oleellisen tiedon tunnistaminen ei ole helppoa. Mukaan mahtuu runsaasti kaikenlaista tiedon näköistä roskaa, muotijuttuja, muotitermejä, julkkisguruja, guruja ylipäätään ja uskomusoppeja.

Erityisen vaarallista hömppä on, jos oma osaamisperusta ei ole kunnossa. Olemassa oleva osaaminen suojaa.

Ennen kuin menet koulutukseen pohdi siis sitä, onko sinulla asiasta jo riittävät perustiedot, jotka suojelevat sinua hurahtamisilta ja vääriltä poluilta. Mikäli perustiedot ovat puuttelliset mene koulutukseen, jossa saat niitä.

Perustiedot pystyy kuvaamaan arkikielisillä sanoilla. Liiketoimintaosaamiseen liittyen näitä ovat vaikka myynti, tuotanto, tuotekehitys, johtaminen ja laskentatoimi. Yritystoiminta on pohjim-miltaan yksinkertaista. Pitää olla tuote tai palvelu, josta asiakas on valmis maksamaan riittävästi. Tulee pyrkiä olemaan kilpailijoita parempi ja verkostoyhteistyöstä kannattaa hakea hyötyjä.

Toimintapuitteita määrittelevät lait, direktiivit ja standardit. Lisäksi sormensa on pelissä politiikalla ylipäätään, teknologialla, sosiaalisilla, ekologisilla ja eettisillä tekijöillä.

Mistä peruskivistä kannattaa muodostaa oman osaamisen kehittämisen polku?

Pidä huolta, että ammattisi vaatima työelämä- ja liiketoimintaosaamisen perusta on kunnossa.
Pidä huolta, että tunnet työsi toimintapuitteisiin liittyvät ajantasaiset säädökset. Varaudu myös tulevaan.

Kun edelliset ovat kunnossa ja jatkuva osaamisen kehittäminen on turvattu, lähde hakemaan uusia virikkeita uusilta suunnilta. Tällöin pystyt saamasi opit arvioimaan ja suhteuttamaan oikein.

Lakisääteisten asioiden osalta kouluttautuminen on usein parhaiten hoidossa. Tämä on loogista. Enemmän huolta kannan oman tekemisen osaamisesta. Tiukat taloudelliset ajat saattavat johtaa tilanteeseen, jossa koulutuksesta tingitään vaikka pitäisi tehdä juuri toisin päin. Jos vielä vähäkin koulutus käytetään hömppään hyödyllisen kouluttautumisen sijaan, ovat asiat huonosti.


Osaaminen: jäsennystä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti