keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Parempi työ parempi mieli


Työ tai sen puute vaikuttaa oleellisesti elämäämme. Niillä joilla on töitä on sitä usein liikaa.

Aikataulupaineet, yhteinen sählääminen, väärien asioiden tekeminen ja todellisten vaikutusmahdollisuuksien vähäisyys syövät omaa hyvinvointia.

Olen pitkään, vuosia tai oikeastaan jo vuosikymmeniä pohtinut teemoja, joista meille kaikille työelämässä
on konkreetttista hyötyä. Käytännön kokemusten (ei siis kirjojen) kautta Suomessa ja maailmalla, suurissa ja pienissä organisaatioissa, olen päätynyt kolmeen. Ne ovat ajankayttö, työtavat ja yrittäjäasenne.

Kiireestä pääsemme, kun osaamme aikamme käyttää oikeisiin asioihin. Työ on mukavaa, kun hallitsemme yksin ja yhdessä tekemisen työtavat. Pärjäämme, kun uskallamme hyödyntää vastaan tulevat mahdollisuudet. Sitä on yrittäjäasenne.

Teemat kytkeytyvät toisiinsa. Järkevä ajankäyttö antaa enemmän aikaa, aikaa myös ajatella tekemisiään. Kun itsellä helpottaa, on helpompi pohtia tekemisiä myös yhdessä. Hyvillä yhteisillä työtavoilla luodaan työyhteisöön positiivista ilmapiiriä. Stressi pienenee ja yhteinen työhyvinvointi kasvaa. Tämä siis tapahtuu konkreettisen  tekemisen kautta ei ”voimaannuttamisilla”.

Rohkea yrittäjäasenne yhdistää vastuullisuuden ja halun luoda uutta. Haluksi se voi myös jäädä, mikäli oma työ ja työyhteisö eivät uusien mahdollisuuksien hyödyntämistä tue. Siksi siis tarvitsemme viisasta ajanhallintaa ja hyviä, tuottavia työtapoja.

Näin ympyrä sulkeutuu tai oikeastaan kyse ei ole ympyrästä vaan positiivisen kehityksen kehästä, spiraalista: viisas ajanhallina > tuottavat työtavat > rohkea yrittäjäasenne > entistä parempi ajanhallinta > entistä paremmat työtavat > uutta intoa jne. 


Ajanhallinta työtavat yrittäjäasenne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti