sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Suomi 2064 nettikeskustelu



Olen äärimmäisen vähän seurannut nettikeskusteluja. Nyt kävin läpi Iltasanomien sivuilla käydyn keskustelun aiheesta Suomi 2064. Viestejä oli satoja. Rinnakkain keskusteltiin useasta alkuperäisessä jutussa mainitusta asiasta. Keskustelu ei kääntynyt tällä kertaa kreatonistien jankutukseksi, hyvä niin.

Rupesin pohtimaan asiaa (jälleen) kahdesta näkökulmasta. Olivatko keskustelijoiden perustiedot asioista kohdallaan, sinne päin vai ihan pielessä? Minkälainen oli keskustelijoiden asenne tulevaa kohtaan? Leimasiko sitä kyynisyys, passiivisuus ja toiminnan tahdottomana kohteena oleminen. Oliko asenne toiveikas, aktiivinen, tulevaisuutta subjektina rakentava.

Tietämättömillä kyynikoilla asiat ja asenne ovat pielessä. Suomalaisista aivan liian moni kuuluu tähän ryhmään.

Tietämättömät haaveilijat katsovat positiivisesti tulevaan. Joskus haaveilla on myös taipumus toteutua.

Asialliset kyynikot myrkyttävät ilmapiirin käyttäen hyväksi tietämystään. Joku on sanonut kyynikon olevan sellainen, joka näkee kaiken hinnan, mutta ei minkään arvoa. Kyynikolle puolikas pullo on aina puoliksi tyhjä.

Menestyksemme edellyttää asiat hallitsevia rakentajia. Näillä ihmisillä on yrittäjäasennetta ja samalla jalat maassa. Asioista otetaan selvää. Omaa osaamista kehitetään. Asioihin suhtaudutaan rakentavan kriittisesti.

Mihin ryhmään itse kuulut?

1 kommentti: