maanantai 6. tammikuuta 2014

Suomi 2064



Edellisessä kirjoituksessani pohdin Suomea 2024. Kymmenen vuotta tarkoittaa kahta ja puolta vaalikautta. Siinä ajassa ehditään toteuttaa merkittäviä muutoksia, mikäli osaamista ja haluja on. Toisaalta kymmenen vuotta on melko lyhyt aika. Teknologiat, joita silloin käytämme ovat pääosin jo nyt tunnettuja tai ainakin iduillaan.

Muutama päivä kirjoitukseni jälkeen tulevaisuudentutkija dosentti, filosofian tohtori Auli Keskinen oli Iltasanomien toimesta pohtinut Suomea vuonna 2064. Olisi voinut perehtyä asiaan hieman paremmin, sen verran kevyitä olivat hänen pohdintansa.

Otetaan esimerkki: ”On ennustettu, että ihmisten määrä kasvaa kymmeneen miljardiin. Sitä maapallo ei tule kestämään, vaan se hankkiutuu eroon ihmisistä tavalla tai toisella.” Nyt meitä on reilut seitsemän miljardia. Eiköhän maapallo vielä kolme lisääkin kestä. Nykyisellään puolet ruuasta menee hukkaan globaalisti eli sapuskatkin olisivat jo olemassa. Samaan aineelliseen elintasoon kuin rikkaissa maissa ei kuitenkaan päästä.

Iltasanomien jutussa palauteltiin mieliin tieteiskirjailija Isaac Asimov, joka vuonna 1964 teki ennustuksia viidenkymmenen vuoden päähän eli juuri nyt alkaneeseen vuoteen. Hänen listallaan oli yksitoista kohtaa. Nopean arvion mukaan kolme niistä on osin toteutunut ja osin ei. Neljä ei ole toteutunut ja neljä on toteutunut. Puntit menevät siis tasan. Oliko hän tulevaan näkevä mies? Osin ehkä oli, osin ei.

Ennustamiseen liittyy aina yksi periaatteellinen ja merkittävä ongelma: julkaistut ennustukset alkavat muokata maailmaa. Tämä pätee erityisesti visionääristen tieteiskirjailijoiden ja tiedemiesten osalta.

Saastumaton ennuste on sellainen, joka pistetään heti suljettuun kirjekuoreen kunnes eletään ennusteen mukaiseen ajanhetkeen. Sitten kuori avataan ja katsotaan osuiko oikeaan vai ei.

Tässäkin on kuitenkin yksi suuri ongelma. Jos tuhat ihmistä tekee ennusteen samaan aikaan toisistaan riippumatta, osuu joku niistä varmasti paremmin oikeaan kuin useimmat muut. On jopa hyvin epätodennäköistä, että mikään ei osu oikeaan suuntaan. Onko oikein ennustanut tällöin parempi ennustaja kuin muut? Ei välttämättä ole. Hänellä käy vain parempi onni.

Seuraavassa omat ennustukseni:

Ennustan, että ihminen viisastuu edelleen. Ennustan, että se viisaus johtaa entistä parempaan elämään kaikkialla maailmassa. Ennustan, että sodat vähenevät ja loppuvat aikanaan. Ennustan, että tulevaisuudessa elämme keskimäärin yli satavuotiaiksi, vaikka jotkut syönevät itsensä kuoliaiksi jo paljon nuorempana. Ennustan, että hyvä ajat ovat vasta edessä. Ennustan, että ihmiset vapautuvat uskontojen kahleista löytäen ihmisyyden itsessään.

Ennustan, että maapallo tuhoutuu. Sen me itseasiassa tiedämme, joten ennustukseni on aivan turha. Aikaa meillä on vielä miljardi vuotta siis tuhat miljoonaa vuotta. Vähitellen aurinko vääjäämättä laajenee punaiseksi jättiläiseksi ja kärventää maapallomme. 


Kuva lainattu Wikipediasta: siinä nykyistä Aurinkoa verrataan punaiseen jättiläiseen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti