perjantai 7. helmikuuta 2014

Jos pää on mennyt




.... ei kannata murehtia kampauksesta. Kaivoin Nikita Hrushtsevin sitaatin vanhoista muistiinpanoistani.

Suuret asiat kannattaa erottaa pienemmistä, tärkeät vähemmän tärkeistä.

Meillä ei tunnu olevan keinoja julkisen sektorimme sopeuttamiseen, vaikka tasavallan presidenttiä myöten tilannetta ollaan kauhisteltu. Ylimittaisella julkisella sektorilla on liian monia ystäviä päättäjien joukossa. Maan hallitus jumittaa pahasti. Päätöksiä ei tule eikä ole näköpiirissä.

Ei näytä olevan ketään, joka kykenee määrittelemään ja toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet julkisen sektorimme tasapainottamiseksi. Jotta voidaan onnistua, on lähdettävä riittävän syvältä.

Lähtökohtana on ajatus yhdestä julkisesta sektorista, joka tuottaa sille määritellyt tehtävät.
Haetaan ymmärrys sille, mitä haluamme tuottaa julkisesti ja mitä yksityisesti. Päätettään  samalla se mihin meillä on varaa. Kaikki asiat eivät ole yhtä tärkeitä. On kyettävä priorisoimaan. Kun julkisen sektorin tulevaisuuden tehtävät on määritelty, tulee töiden organisointi hoitaa järkevästi ominaisen luonteensa mukaisesti. Lähipalvelut tuotetaan lähellä ja mittakaavaetuja sisältävät palvelut laajoina kokonaisuuksia. Vasta viimeisenä kohtana sopeutetaan rakenteet järkevää toimintaa tukeviksi.

Perusteellinen muutos on mahdollinen ainoastaan kuvattua logiikka seuraamalla. Etenemis-järjestyksellä on merkitystä. Poliittisen tahdon ja johtajuuden löytyminen on toinen asia.

Nyt puuttuu sekä prosessi että poliittinen tahto ja johtajuus.

Jokaisen miljardin euron säästäminen tarkoitaa kymmenien tuhansien henkilöiden vähentämistä. Viime vuonna valtion velanotto oli luokkaa kahdeksan miljardia euroa. Sen verran elimme yli varojemme tai ”elvytimme” ihan miten vain. Velanotolta olisimme säästyneet siis noin 200 000 henkilöä pienemmällä julkisella sektorilla.

Joku ehdotti jälleen juustohöylää eli tasaista säästämistä joka puolelta. Justohöylän seuraukset kyllä tunnetaan: tasainen tyytymättömyyden nousu kaikkialla. Muuten mikään ei muutu.

Lohdullinen tieto on, että käytämme vajaat puolet työajastamme varsinaisten tehtäviemme esteettömään hoitamiseen.

Tuottavuutemme voi siis periaatteessa tuplaantua. Se tarkoittaa nykyisten tuotosten saavuttamista puolta pienemmällä työvoimalla. Julkisella sektorilla tämä tarkoittaa kuudensadan tuhannen työpaikan puolittamista kolmeen sataan tuhanteen. Edellä mainittu julkisen sektorin tasapainottamistarve on kaksisataa tuhatta eli pelivaraa on vielä sata tuhatta.

Laskelma on rankasti yksinkertaistava. On kuitenkin hyvä välillä pohtia myös suuruusluokkia.
Nyt toimimme kuten henkilö, jota Hrushtsev sitaatissaan ironisoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti