torstai 6. helmikuuta 2014

Luottamus



Olin tänään kertomassa Jyväskylän yliopiston opiskelijoille kokemuksiani verkostoista.
Puhuimme myös luottamuksesta.

Vielä 1980 luvuilla luottamusta rakennettiin saunan lauteilla, pitkillä ja kosteilla ravintolailloilla ja Lapin hangilla. Omakin maksani sai siitä silloin osansa.

Onko luottamuksella vielä tänään merkitystä ja miten sitä voi rakentaa?

Merkitystä on vähintään yhtä paljon kuin ennenkin. Rakentamiskeinot ovat osin vanhoja ja osin uusia.

Vanha ystävyys sisältää aina luottamusta, joka säilyy vuosien ja vuosikymmenten yli. Tämä on varma keino, mutta kovin hidas.

Uusia tuttavuukisa saa toimimalla ihmisten kanssa. Työpaikan lisäksi urheilu, opiskelu ja järjestötoiminta ovat hyviä keinoja. Tuttavuudet voivat ennen pitkää muuttua luottamuksellisiksi ystävyyksiksi. Asioiden yhdessä tekeminen ja kokeminen ovat tärkeitä asioita.

Luottamuksellisen suhteen rakentamisessa pääsee hyvään alkuun osoittamalla aitoa kiinnostusta toista kohtaan. Sitä voi osoittaa elekielen lisäksi kyselemällä ja kuuntelemalla. Itsekeskeisyys, liika äänessä oleminen estää luottamuksen rakentumisen. Ei kannata olla tyrkky.

Luottamuksen rakentuminen ei katso ikää, sukupuolta tai asemaa. Henkilökohtainen läsnäolo on molemminpuolisen luottamuksen rakentamisessa välttämätöntä. Virtuaalimaailmaan luottava voi pettyä.

Luottamus säilyy ja vahvistuu kun on luottamuksen arvoinen. Kannattaa pitää aina lupauksensa.
Ei kannata luvata sellaista, mitä ei voi pitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti