maanantai 17. kesäkuuta 2013

Johtajien yrittäjyyspotentiaali käyttöön

Taloutemme on yhä enemmän PK-yritysvetoinen. Suurten yritysten suhteellinen merkitys vientitulojemme tuojana laskee. Veturiyritysten varaan ei voi enää omaa menestystä laskea.

Tarvitsemme lisää menestyviä PK-yrityksiä. Tarvitsemme lisää uusia yrittäjiä. Parhaat uudet yrittäjät löytyvät palkkatöistä. Nykyiset ja entiset johtajat ovat merkittävä yrittäjäreservi.

Suuret yritykset vähentävät väkeä, tuhansia ihmisiä vuosittain. Uuden EU-ohjelmakauden myötä runsaasti ihmisisä vapautuu lisäksi julkisten organisaatioiden erilaisista kehittämis- ja hanketöistä. Yhteiskuntamme kannalta on tärkeää pystyä hyödyntämään koko tämän joukon osaaminen uuden yritystoiminnan rakentamisessa.

Yrittäjyys on todellinen vaihtoehto monille, jos ylipäätään työtä haluaa tehdä

Akuutin irtisanomisprosessin tilanteessa olevilla mielessä päällimmäisenä saattaa olla harmitus ja katkeruus. Omalle osaamiselle ajatellaan edelleen löytyvän käyttöä muissa yrityksissä. Taloudellinen riippumattomuus saattaa laiskistaa. Sapatti ansiosidonnaisella päivärahalla voi tuntua ansaitulta.

Toisen ryhmän muodostavat ne entiset johtajat, jotka ovat jo pidempään olleet kotona
osaamispotentiaaliinsa nähden lähes toimettomina. Mikä motivoi optiomiljoonansa saanutta
käärimään hihat uutena yrittäjänä? Mukaan en nyt laske hallitusjäsenyyksiä tai neuvonantajan roolia. Yrittäjänä luot uutta, teet mielekästä työtä, haastat osaamisesi ja rakennat entistä parempaa Suomea. Saatat myös vielä luoda uutta vaurautta.

Yrittäjyys ei muuten ole ikäkysymys. Vaikuttavan yritystarinan kertoi suuryrityksessä 30 vuotta toiminut yrittäjä, joka kahden kollegansa kanssa oli perustanut ja nyttemmin jo myynyt  yrityksensä suurelle kansainväliselle toimijalle. Yrityksen perustamishetkellä herrojen keski-ikä oli ollut 59 vuotta. Kokemus on kovaa valuuttaa.

Palkkatyön loppuessa on ainutkertainen mahdollista saada elämälle uusi ja entistä mielekkäämpi suunta. Suurimmat esteet löytyvät oman pääkopan sisältä. Polulle kohti yrittäjyyttä  pääsee pohtimalla sitä, mikä osa omasta osaamisesta on edelleen hyödyllistä. Mitä asioita ei vielä ollenkaan hallitse ja mikä osaaminen on haitallista.

Suuren organisaation päähäsi istuttama suuri ego on varma keino epäonnistua yrittäjänä.


TALOUSELÄMÄ TEBATTI 6.6.2013: Parhaat yrittäjät löytyvät palkkatöistä

Talouselämä paperilehti: Tebatti 16.7.2013


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti