Mihin työaikani kuluu?
Moraalini sanoo, että työstä on oltava enemmän hyötyä kuin mitä se työnantajalle maksaa.
Välillä törmää tilanteisiin, joissa suurin osa ajasta kuluu epäoleellisiin asiohin.
Jokaisella työyhteisöllä tulee olla määritelty ydintehtävä. Mikä se on ja kuinka paljon
ajasta käytetään siihen?
Usein pätee 20 – 30 – 50 -sääntö. Ydintehtäviin ja niitä tukeviin tehtäviin kuluu puolet ajasta. Toinen puoli kuluu turhiin asioihin: virheiden korjaamiseen, sosiaalisiin peleihin, epäselvyyksiin toiminnassa, osaamattomuuteen, samojen asioiden tekemiseen useaan kertaan, odotteluun, turhaan byrokratiaan.
Työyhteisöllä ei ole kykyä organisoida toimintaansa järkevästi. On liikaa kiirettä, liikaa palavereita, sähköpostitulvaa. Ajankäyttöä ei ohjata itse, vaan sen tekee joku muu.
Saamme aikaan enemmän vähemmällä, kun opimme rakentamaan järkeviä asiantuntijatyön prosesseja.
Esimerkiksi palaverit eivät ole palavereja. On monenlaisia tapoja tehdä töitä yhdessä. Joskus tarvitaan vapaata ideointia, joskus ajatusten vaihtoa, joskus päätösten tekoa.
Välillä on järkevää tehdä töitä yhdessä ja välillä itsekseen. On kerättävä tietoa, opittava uutta, pohdittava ja suunniteltava.
Aikaa on myös jäätävä levolle. Parhaat ideat syntyvät, kun alitajuntamme saa toimia. Ylirasittuneet aivot eivät tuota mitään hyödyllistä. Parhaat ideani olen saanut partaa ajaessani, herätessäni ja metsällä kulkiessani. Työpöytäni ääressä en koskaan.
Työtapojen tuottava käyttäminen edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa. On kyettävä tekemään oikeita asioita oikein. Työn tekemisen on kytkeydyttävä sovittuihin päämäriin ja strategioihin.
Vuosien pohdinnan jälkeen olen päätynyt siihen, että tarvitsemme seitsemää eri työtapaa.
Ne ovat työpaja, keskustelu, haastattelu, luento, kokous, yksilötyö ja joutenolo.
Viisautta on yhdistellä näitä oikein.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti