Olen ihmetellyt sanaa muutosjohtaminen.
Johtaminen on mielestäni sitä, että saadaan asioita tapahtumaan. Aluksi ollaan jossain lähtötilanteessa, sitten johdetaan ja ollaan jonkin ajan kuluttua jossain toisessa tilanteessa.
Johtaminen ja muutos kytkeytyvät toisiinsa. Johtaminen liittyy aina muutokseen. Muutosta voi tapahtua ilman johtamistakin. Johonkin suuntaan asiat aina muuttuvat.
Mutta se muutosjohtaminen.
Se on käsitteenä yhtä hassu kuin ”vastareaktio”. Reaktio, siis re-aktio, tarkoittaa jo vastavaikutusta eli toimintaa tai ilmiötä, joka tapahtuu vastauksena toiseen tapahtumaan.
Vastareaktio voisi siis tarkoittaa asiaa joka tapahtuun reaktiona reaktioon. Sitä ei kuitenkaan oikeasti tarkoiteta.
Yksinkertainen on kaunista. Sumeilla käsitteillä saa päänsä sekaisin. Niitä tosin liikkeenjohdon ja konsultoinnin maailma on täynnä.
Mitä on johtaminen ilman muutosta?
Se voisi olla asioiden pitämistä ennallaan. Saavutettujen etujen turvaamista. Pysähtyneisyyttä. Ei nyt tule mieleen, missä semmoinen asia, ainakaan läntisessä maailmassa voisi toimia. Zimbabwe tai Pohjois-Korea tulevat mieleen, mutta niissä maissa asiat eivät ainakaan kansalaisten eduksi toimi..
Johtamiseen liittyy erilaisia työtapoja ja käyttäytymismalleja, jotka parantavat sen tuloksellisuutta.
Itselläni on ollut tapana jaotella yrityselämän johtamista kolmeen eri osa-alueeseen: strategiseen johtamiseen, kehittämistyön johtamiseen ja päivittäiseen ihmisten ja asioiden johtamiseen.
Strategialla määritellään suuntaa ja toimenpiteitä siinä pysymiseksi. Kehittämistyön johtamisella paketoidaan haluttuja muutosprosesseja hallittaviksi kokonaisuuksiksi, projekteiksi ja niiden muodostamaksi kokonaisuudeksi. Päivittäinen johtaminen varmistaa, että kaikki tekevät oikeita asioita oikein ja hyvillä mielin.
Kaikki mainittu on johtamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti