maanantai 10. kesäkuuta 2013

Suomeen uusi innovaatiojärjestelmä

Suomalainen innovaatiojärjestelmä on nykyisin tehoton, hajanainen ja byrokraattinen.
Voimavarat kohdentuvat muuhun kuin varsinaiseen innovaatiotoimintaan. Järjestelmä on julkisorganisaatiovetoinen.

Suomen menestys perustuu jatkossa yhä enemmän pienten ja keskisuurten yritysten menestykseen. Yrittäjyysyhteiskunta ja innovaatiopolitikka kulkevat käsi kädessä.

Yrittäjyysyhteiskunnassa yritykset ovat subjekteja, aktiivisia toimijoita. Itseorganisoituvat yritykset ja verkostot eivät tarvitse ylhäältä ohjausta.

Uuden innovaatiojärjestelmän peruspilarit ovat:
  • yrittäjyys
  • yksinkertaisuus
  • vastuullisuus.

Yritysten menestyksen rakentaminen on toiminnan keskiössä. Julkiset toimijat keskittyvät toimintapuitteiden rakentamiseen. Niiden tehtävät ja rakenteet muokataan entistä selkeämmiksi päällekkäisyydet poistaen. Vastuullisuus tarkoittaa kestävää arvopohjaa, inhimillisen ja kestävän kehiyksen periaatteiden noudattamista.

Osana yrittäjyysyhteiskunnan vahvistamista tuetaan suurten yritysten ja julkisen sektorin asiantuntijoiden, esimiesten ja johtajien yrittäjyyttä.


Kohti uutta

Tuloksellinen innovaatiojärjestelmä edellyttää radikaaleja muutoksia toiminnoissa ja rakenteissa.

Yritykset toteuttavat innovaatioita. Liiketoiminnan kasvun ja kannattavuuden kautta yhteiskuntaan syntyy uutta työtä ja verotuloja. Yritysten tukena ovat rahoitukseen ja liiketoiminnan kehittämiseen keskittyneet toiset yritykset.

Julkisten kehittämisorganisaatioiden keskeinen tehtävä on alueellisten toimintapuitteiden rakentaminen. Työ voidaan toteuttaa myös tilaaja-tuottaja –malleilla käyttäen kulloinkin parasta osaamista. Julkiset rahoittajat toimivat yhdessä keskittyen yritysten tarvitsemiin ratkaisuihin markkinoita täydentävinä toimijoina. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut keskittyvät opetustyöhön, tutkimukseen ja yrittäjyyskasvatukseen. Tutkimuslaitosten osaaminen ja infra tuodaan yritysten hyödynnettäväksi entistä aktiivisemmin.

Kolmannen sektorin toimijat keskittyvät jäsenistönsä edunvalvontaan sekä edustamansa aatteen
tukemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti