Nyt puhutaan miljardisäästöistä. Mitä ne konkreettisesti merkitsevät?
Organisaatioiden suurin kuluerä ovat henkilöstö, suoraan ja epäsuoraan. Asiaa ei aina tule ajateelleksi, mutta kaikkiin hankittuihin palveluihin ja fyysisiin suoritteisiin kätkeytyy myös jonkun tekemää työtä.
Kun organisaatiot säästävät, vähenee tehty työ jossakin.
Organsiaation kannalta säästöä syntyy myös eläkkeelle jääntien ansiosta. Yhteiskunnan on kuitenkin tällöin edelleen maksettava eläkkeet ja työ jää tekemättä.
Suomen hallituksen tavoitteena on saada aikaan miljardiluokan säästöt julkisella sektorilla. Se on hyvä tavoite. Todennäköiseti julkista sektoria on pystyttävä saneeraamaan vielä paljon enemmän.
Oletetaan, että keskimääräinen työvoimakustannus on 50 000 euroa vuodessa. Oletetaan edelleen, että 80% kaikista kuluista liittyy suoraan tai epäsuoraan henkilöstöön. Tällöin miljardin euron säästöt tarkoittavat 16 000 työpöaikan vähentymistä. Samalla vähenevät myös näiden ihmisten maksamat verot. Jos ihmiset lisäksi jäävät työttömäksi tai eläköityvät liian varhain, ei asia tunnu yhteiskunnallisesti järkevältä.
Mitä siis on tehtävä?
Julkisen sektorin on muokattava itsensä uudelleen palvelemaan kansalaisia tärkeissä asioissa. Julkisen sektorin tehtävät on määriteltävä uudelleen. Rakenteet on vankalla kädellä muokattava tukemaan järkevää toimintaa.
Osaajat on saatava työllistymään aitoihin, mielellään kainsainväliseen liiketoimintaan pohjaaviin työpaikkoihin, jolloin he tuottavat yhteiskunnalle uusia verotuloja. Koko yrittäjyyspotentiaalimme hyödyntäminen on kansallinen kysymys.
Tiedän, että tämä ei ole helppoa.
Pelkällä säästämisellä aiheutamme vain kurjistumisen kierteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti